Etter 19 måneder med en styringsrente på to prosent eller lavere gjorde Norges Bank det i dag klart at det i alle fall går en måned til før renten blir hevet. Renten blir holdt uendret på to prosent, men sentralbanken begynner samtidig å se tegn til at det lave rentenivået er i ferd med å slå ut i hvordan husholdningene oppfører seg.

- Det som er mest nytt er at de peker på at veksten i boligpriser og konsumet har tatt seg opp. De virker litt mer bekymret over effekten av å holde renten lav så lenge, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Boligprisene stiger
Ifølge begrunnelsen for rentebeslutningen viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk steg boligprisene med 6,5 prosent fra november ifjor til november i år

Selv om sentralbanken ifølge Bruce ikke gir noe klart signal om at renteprognosen den la frem ved det forrige rentemøtet er endret, tolker markedet dagens uttalelser som mer "haukeaktige". Det vil si at markedet mener at signaliserer en noe raskere renteheving enn ventet.

- Skal man lete etter signaler, er det antydning til litt tidligere renteøkning, sier Bruce.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har merket seg at sentralbanken signaliserer at renten ikke kommer til å bli holdt lav for lenge.

- Det som er verdt å ta med seg er at banken gjerntar det den har sagt tidligere, nemlig at renten ikke skal være for lav for lenge. Denne gangen gjør de det på bakgrunn av at boligprisene har steget raskt tre måneder på rappen nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

"Haukeaktig" sentralbank
Markedsrentene steg umiddelbart etter at beskjeden ble kjent og kronen ble styrket mot de store valutaene.

- Kronen er litt sterkere og rentene går litt sterkere. Det blir klart tolket som haukeaktig, og det gjelder særlig bekymringen om boligprisene, sier Bruce.

På det forrige rentemøtet i oktober signaliserte sentralbanken at renten først skal heves i juni eller august til neste år. Bruce tror selv at det kan komme en renteøkning allerede i mai neste år. Han tror det i tillegg kommer to renteøkninger neste høst slik at styringsrenten vil være på 2,75 prosent ved utgangen av 2011.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror at sentralbanken kan komme til å sette opp renten raskere enn den har signalisert tidligere.

- Heller tidligere enn senere, sier Andreassen.

First-økonomen tror det neste rentehoppet kan komme allerede i mars eller mai til neste år.

Les mer:

Rører ikke renten

Kronehopp etter rentedom

- Risikoen er større nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.