For aller siste gang har sentralbanksjef Svein Gjedrem ledet rentemøtet i Norges Bank.

Som ventet holder han renten i ro på 2,0 prosent. Der har styringsrenten ligget siden 5. mai, da den ble hevet med 0,25 prosentpoeng.

Les også om markedsreaksjonene: Kronehopp etter rentedom

Det er visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad som holder pressekonferansen klokken 14.45 onsdag.

Han understreker at banken nå må gardere seg mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser, som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke frem i tid.

Det lave rentenivået har så langt ikke utløst tiltakende gjeldsvekst i husholdningene. I det siste har veksten i boligprisene og konsumet tatt seg opp.

- Det taler for at renten ikke holdes lav for lenge, sier Qvigstad.

Qvigstads uttalelse blir av markedet tolket som nye signaler fra sentralbanken. Signalene er i en mer "haukeaktig" retning, det vil si at sentralbanken signaliserer en noe raskere renteheving. Kronen styrker seg mot både euro og dollar.

Veksten har tiltatt
Den underliggende prisveksten har vært om lag som Norges Bank har anslått, og er nå rundt 1,5 prosent.

- Veksten i norsk økonomi har tiltatt som ventet. Vårt regionale nettverk bekrefter at kapasitetsutnyttingen øker, men aktivitetsnivået er trolig fortsatt noe lavere enn normalt, sier han i en kommentar.

Han peker på at veksten hos Norges handelspartnere har vært uventet sterk.

- I tillegg holder aksjekursene seg oppe, og oljeprisen har steget. På den andre siden er det fortsatt usikkerhet om utviklingen i Europa. Rentene ute er ventet å holde seg lave en god stund. En samlet vurdering tilsier at renten holdes uendret ved dette møtet, sier Qvigstad.

Alle de 17 økonomene TDN Finans hadde snakket med før rentemøtet trodde at Norges Bank ville holde renten på 2,0 prosent.

Mange av sjeføkonomene tror at renten kommer til å ligge uendret helt frem til sommeren, mens enkelte økonomer mener at veksten i Norge har tatt seg såpass bra opp at behovet for å stramme inn rykker stadig nærmere.

Les også:

<b>- Risikoen er større nå</b>

<b>- Uendret rente frem til sommeren</b>

<b>Lenge til neste rentehopp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.