Det statlige investeringsselskapet Argentum varsler at superavkastningen man har sett blant oppkjøpsfondene de siste årene vil avta som følge av økte konkurranse og et mer modent marked.

Senest i forrige måned rant milliardene inn i det norske oppkjøpsfondet Norvestor etter salget av treningskjeden Elixia. Fondet overlot stafettpinnen til det nordiske oppkjøpsfondet Altor etter en drakamp med blant annet Ferd Capital som endte på 2,2 milliarder kroner. Det var 5,1 ganger mer enn Norvestor la på bordet i 2006.

Les også: Søkkrik på Elixia

Argentum mener Norden er stadig mer attraktivt for internasjonale oppkjøpsfond. Her er selskapene fortsatt i en tidlig fase. Og fordi konkurransen om dem er mindre, er avkastningsmulighetene større enn i øvrige deler av Europa og i USA. Dette kan dog endre seg etter hvert som mer kapital finner veien inn i det nordiske markedet.



 


- Det vil være naturlig at mer kapital vil presse avkastningsratene ned. Så kan det være andre ting som virker motsatt vei, som makro og fondets kvalitet og så videre. Men, isolert sett vil det svekke grunnlaget for god avkastning, sier administrerende direktørJoachim Høegh-Krohn i Argentum til DN.no, og fortsetter;

- Det blir ganske enkelt mer konkurranse om objektene, og det vil si bedre priser på objektene som kjøpes, og det vil påvirke avkastningen man kommer frem til i andre enden.

Meglerlegende ser det annerledes
Corporate-sjef Petter Bakken i meglerhuset Arctic Securties er midlertid ikke helt enig. Han ser også en betydelig økning i oppkjøpsaktivteten fremover, og peker på at en rekke oppkjøpsfond snart må selge. Men, han tror ikke avkastningen for PE-selskapene vil reduseres de nærmeste årene.

 

- Jeg ser ikke noen grunn til at det skal være lavere avkastning på investeringene fremover, enn det har vært historisk. Uten at jeg har noe sterkt syn på det, så er det ingen trend jeg ser i hvert fall, sier Bakken til DN.no.

Varsler enorme volum
Argentum, som har spesialisert seg på å ta posisjoner i oppkjøpsfond, spår investeringflom i Norden i de kommende årene. Omkring 160 milliarder kroner kan bli pøst ut av oppkjøpsfond på jakt etter den neste superinvesteringen.

- Det vil komme rundt 20 milliarder euro inn i det nordiske PE-markedet over de neste 2-3 årene, sier toppsjef Joachim Høegh-Krohn i Argentum til DN.no.

Norge kan få halvparten av SMB-markedet
Han forklarer at dette inkluderer større selskaper med omkring 14 milliarder euro, drøyt 120 milliarder kroner, og små-og mellomstore bedrifter med rundtt 6 milliarder euro, nær 50 milliarder kroner. Argentum-toppen tror at Norge vil være fokus for sistnevnte.

- Det interessante segmentet for oppkjøp er av små og mellomstore bedrifter. Norge kan utgjøre så mye som 50 prosent, sier han.

Les også:
Corporate-legende varsler salgsrush
- We want to buy your company (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.