Investeringsrådgiver Marc Faber, populært kalt "Dr. Doom", tror at det amerikanske aksjemarkedet er forbi toppen for i år.

I motsetning til dem som mener at den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 kan nå mellom 1.450 og 1.550 poeng ved utgangen av året, mener Faber at aksjeindeksen vil bryte bunnen fra tidligere i år, og falle mot 1.100 poeng. S&P 500 er en aksjeindeks over 500 store amerikanske selskaper.

- På den annen side, venter jeg ikke en fullstendig nedsmeltning som de mest negative ekspertene varsler, skriver Faber i juliutgaven av sitt månedlige nyhetsbrev The Gloom and Doom Report.

Faber viser til at avkastningen i aksjemarkedet er høyere enn i obligasjonsmarkedet, og langt høyere enn for kortsiktige statsobligasjoner. Dernest er det lite sannsynlig at marginene og resultatene vil kollapse, mener finansguruen.

Les også: Advarer mot inflasjonspekulasjon

Samtidig peker han på at med en avkastning (yield) for amerikanske statsobligasjoner på mindre enn 0,50 prosent og stor usikkerhet i pengemarkedene, vil investorene fortsatt trekke til aksjer, eiendom, obligasjoner, kunst og edle metaller fremover.

Lite sannsynlig med deflasjonært kollaps
Faber mener at det eneste som kan lede til en nedsmeltning i aksjemarkedene, er et deflasjonært kollaps, en minking av pengemengden.

- Men det er svært lite sannynlig, sier Faber.

- Spørsmålet er: Hvor sannsynlig er et deflasjonært kollaps gitt europeiske politikeres vilje til å plukke opp regningen for konkurstruede økonomier som Hellas og den stadig økningen i den amerikanske pengemengden, skriver han.

For å understreke poenget legger Faber til at han ikke tror på deflasjonært kollaps før den amerikanske sentralbanken Federal Reserve implementerer sin nittiniende runde med tilbakekjøp av statsobligasjoner. Sentralbanken har gjennomført to runder, og det er høyst usikkert om en tredje runde vil gjennomføres.

Faber venter at aksjemarkedene svekkes etter at Federal Reserve avslutter sine tilbakekjøp, som det også gjorde etter den første runden ifjor.

- Sentralbankens pengetrykking er et bedrageri
Faber mener fortsatt at sentralbankene utfører det samme bedrageriet som den amerikanske investoren Bernhard Madoff (se faktaboks) fikk amerikanske investorer med på forut for finanskrisen.

- Jeg tror sentralbankene vil fortsette å trykke penger for å unngå at den vestlige verdens finansielle Ponzi-svindel ikke skal kollapse, skriver Faber.

Han er sikker på at sentralbanken vil initiere en eller annen form for tredje runde av tilbakekjøp, men neppe så lenge S&P 500 ikke er under 1.150 poeng. Aksjeindeksen sluttet til 1.340 poeng fredag.

- Egentlig en redning av europeiske banker
Faber mener myndighetenes og det internasjonale pengefondet IMFs nødhjelp til skakkjørte økonomier egentlig er å plukke opp regningen til bankene, som har gitt hodeløse utlån, men som nå får beholde sine "fine kontorer og komfortable jobber".

- Dette er egentlig en redning av europeiske banker, og burde enten bli kalt det eller Den Store Greske Lidelsen, skriver Faber.

Les også: Dr. Doom anbefaler kronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.