Sydvaranger Gruve (SG) og sin australske eier Northern Iron unnlot for et år siden å flagge sensitiv informasjon til børsen i Perth, der moderselskapet er notert, skriver avisen Finnmarken denne uken.

Kunne halvert produksjonen
For nøyaktig ett år siden beordret nemlig Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) det norske gruveselskapet å slutte å bruke et kjemisk produkt kalt Magnafloc 1707 i sin virksomhet. I en e-post som avisen har fått tilgang til, skriver styreleder i SG Peter Steiness Larsen til Klif at gruvens produksjon av jernmalm ville bli halvert uten flokkuleringsmiddelet og ikke være tilstrekkelig «for å sikre positiv likviditet».

Klif omgjorde en uke senere sin beslutning og ga SG en midlertidig tillatelse til å bruke kjemikaliet. Men eksperter Finnmarken har kontaktet understreker at informasjonen likevel raskt skulle vært kommunisert til markedet slik Perth-børsens regler krever det, fordi den hadde betydning for aksjekursen. En pressemelding på norsk som ble sendt ut av SG samme dag som avgjørelsen til Klif ble offentliggjort var ifølge dem ikke tilstrekkelig.

- Klart brudd
- Kravet er jo at børssensitiv informasjon offentliggjøres umiddelbart. Og selv om det foreligger en mulighet for få omgjort et offentlig forvaltningsvedtak, er det langt fra nok til å holde et slikt vedtak skjult. Slik saken er framstilt for meg, er dette et klart brudd på opplysningsplikten, sier professor i privatrett Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo.

- Basert på Finnmarkens opplysninger ville jeg konkludert med at informasjonen var børssensitiv og burde ha vært offentliggjort umiddelbart, samtykker førsteamanuensis Ann O'Connell ved Universitetet i Melbourne.

Hun mener at SG ikke kunne benytte seg av unntakene i børsreglementet som tillater hemmelighold av konfidensielle forhandlinger.

- Informasjonen er åpenbart ikke lenger konfidensiell når direktoratet har offentliggjort sin avgjørelse, sier hun.

- Uavklart situasjon
Styreleder Peter Steiness Larsen sier på sin side at SG unnlot å varsle børsen fordi selskapet fortsatt var i dialog med Klif om vedtaket – noe direktoratet bekrefter, til tross for at det sendte ut en pressemelding med et ordvalg som kunne tyde på at avgjørelsen var endelig.

- Situasjonen var langt fra avklart, fremholder Steiness Larsen.

- Det ville vært uriktig å offentliggjøre opplysninger til børsen før man visste hva som var faktum, noe som i ettertid viste seg å være helt korrekt.

Northern Iron eier 100% av Sydvaranger Gruve. Selskapet hadde en omsetning på 112 millioner australske dollar i 2010, eller 643 millioner kroner med dagens kurs, og et tap etter skatt på videreført virksomhet på 31 millioner australske dollar, eller 178 millioner kroner.

Les mer:

Gruveselskapene rykker inn i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.