Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Janerik Henriksson/SCANPIX
Janerik Henriksson/SCANPIX les mer

Han er Europas beste finansminister

Söta bror stikker av med seieren i aviskåring. Vår egen Sigbjørn Johnsen var ikke med i konkurransen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For sjette gang har avisen Financial Times kåret EUs beste finansminister, og i år er det Sveriges Anders Borg som når helt til topps.

Finansministeren med det noe ukonvensjonelle utseende blant sine likemenn – hestehale og ring i øret – kaprer førsteplassen i alle tre kategorier: politikk, økonomi og troverdighet.

- Ved å skjære gjennom den analytiske tåken i mange internasjonale toppmøter har han økt sin stjernestatus, kommenterer sjeføkonom Erik Nielsen ved Unicredit Bank.

Best i svakt felt
Juryens syv medlemmer berømmer Borg for å ha understreket veldig tidlig at europeiske banker måtte styrkes og for å ha hintet på en høflig måte til at andre land kunne lære av bankkrisen i Sverige på 1990-tallet. Svensk økonomi gjorde det også bra i 2011, mye takket være reformer og god budsjettstyring, mener den britiske avisen.

At en finansminister utenfor eurosonen i år går av med seieren er kanskje ikke tilfeldig. For i disse krisetider understreker tross alt FT at Borg kommer først i et felt som ikke kan vurderes som spesielt sterkt, gjeldskrisen tatt i betraktning.

- Fornuftige løsninger på eurosonens gjeldskrise har gang på gang blitt forhindret av trangsynt og treg politikk, refser jurymedlem Sony Kapoor, som leder rådgivningsfirmaet Re-Define.

Hans kollega Robert Bergqvist fra SEB har gitt lavere poengsum til samtlige statsråder i år på grunn av «svak individuell og kollektiv beslutningstaking».

Gresk jumbo
På plassene bak Borg følger Tysklands Wolfgang Schäuble, som vant i 2010, og Polens Jacek Rostowski, som rykker ned fra sin andre plass men fortsatt er på pallen. Didier Reynders fra Belgia og Jean-Claude Juncker fra Luxembourg deler fjerdeplassen.

Ikke helt uventet er det Italias og Hellas' finansministre, Giulio Tremonti (som gikk av nylig) og Evangelos Venizelos, som får sisteplassene blant statsrådene i EUs 19 største økonomier.

Sigbjørn Johnsen var naturlig nok ikke vurdert som en kandidat, da Norge ikke er medlem av EU.

Les mer:

- 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults"

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør