- Det skremmende er at bankene til tross for at de blir sydd puter under armene på, allikevel gjør det dårligere enn bedrifter uten slik hjelp, skriver Peter Warren i sin blogg mandag.

- Det er en artig form for sosialisme og gjør bankene til vernede bedrifter. Ha dette i tankene neste gang en banksjef skryter av rekordresultat og media rapporterer om høye bonuser, skriver han.

Warren mener banker er vernede blant annet fordi de er skjermet mot konkurranse og får myndighetshjelp når de er i trøbbel.

- De fleste av oss vil lett kunne tro at en næring som myndighetene skjermer mot konkurranse, som kan øke prisene sine når andre næringer tvinges til å senke dem, får utsettelse på implementeringen av nye lover, får låne billig i sentralbanker når det ikke finnes penger å oppdrive, samt kan forlange at samfunnet stiller opp og overtar risikoen når det bærer riktig galt avsted – vil gjøre det vesentlig bedre enn næringer uten slike fordeler. Overraskende nok er det motsatte tilfelle, skriver Warren.

Han mener banker øker sine marginer på lån så fort det blir litt økonomisk uro. Det er det omvendte av andre næringer, som ved uro blir redde for fall i etterspørselen etter varer og tjenester og kutter prisene og fortjenesten for å kvitte seg med varelagre.

- Ulikt resten av næringslivet er ikke bankene på samme måte konkurranseutsatt og kan med myndighetenes velsignelse derfor skyve kostandene over på sine kunder. Det er med andre ord ikke bankene det blir dyrt for, men bedriftene som ikke mottar lignende konkurransefordeler samt deg og meg, skriver Warren.

Han påpeker at når det går bra med bankene, beholder bankene marginen tilbake.

- Vi skal med andre ord være tjent med at samfunnet dekker kostnaden når spekulasjonen bankene gjør går med tap og la dem beholde gevinsten når den går bra. En fantastisk modell – for bankene, skriver han.

LES OGSÅ:

Slik skal det bli slutt på boligmangelen

<b>Saab-sjefen: - Jeg er fortvilet og rasende</b>

<b>Den norske importjulen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.