Onsdag ettermiddag ble det kjent at Telenor bryter med sin indiske partner Unitech Limited. Telenor krever også erstatning fra Unitech for det Telenor mener er avtalebrudd, og at Unitech holder Telenor fri for skade etter at deres indiske mobilselskap Uninor mistet alle sine mobillisenser 2. februar.

Les: Telenor går i strupen på India-partneren

- Dette handler om de garantiene som Unitech stilte i forbindelse med at vi gikk inn i partnerskap med dem. Vi ser på dem som brutt og dermed krever vi dem for investeringen vi har gjort i det indiske markedet, sa kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til DN.no onsdag ettermiddag.

Telenor har fra før bokført tap på 12,5 milliarder kroner på investeringen i India. Av disse 15 milliardene er det 4 milliarder kroner som ble tatt i tap etter at høyesterettsdommen ble kjent.

Unitech avviser påstandene fra Telenor.

Ikke garantibrudd
I en melding torsdag skriver Unitech at de mener det er uriktig å si eller indikere at kanselleringen av 2G-lisensene av indisk høyesterett er et brudd på garantiene Unitech har gitt Telenor i Uninors aksjonæravtale.

Unitech mener selskapet ikke kan holdes ansvarlig for kanselleringen som følge av påstått feil i myndighetenes policy.

Bakgrunnen for denne konflikten er at indisk høyesterett 2. februar trakk tilbake tilsammen 122 2g-mobillisenser som ble utdelt i 2010. Årsaken er at høyesterett mener det ble gjort saksbehandlingsfeil under tildelingen.

Overrasket
Unitech er overrasket over å motta et varsel fra Telenor om at Telenor vil kreve erstatning for påførte tap som følge av bortfallet av Uninors 22 mobillisenser.

Unitech mener i tillegg at Telenor har offentliggjort en pressemelding, som "ikke bare" er et klart brudd" på konfidensialitetsavtalen mellom selskapene i aksjonæravtalen, men også en handling for å sverte Unitechs omdømme.

Unitech viser til partenes aksjonæravtale og rettighetene til å gjennomføre passende tiltak for skader påført Unitech som følge av Telenors konfidensialitetsbrudd.

Kan ikke kreve noe av Unitech
I beste fall kan Telenor påberope seg myndighetenes beskyttelse av investeringene i India, men de kan ikke kreve noe av Unitech, ifølge meldingen.

Norske analytikere mener at løsningen på denne konflikten mellom Telenor og Unitech trolig vil ligge langt frem i tid. Nå følger flere rettssaker , tror de.

Kan bli dyrt
Indiske myndigheter har nå fire måneder på seg til å finne ut hvordan disse lisensene igjen skal deles ut. Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sa i forrige uke at Telenor håper at tildelingsrunden blir lukket for andre enn små, nye aktører i India. De etablerte aktørene har betalingsevne i en helt annen liga enn de små, sa Baksaas.

Les: Telenor frykter skrekkscenario i India og Dette blir regningen hvis Telenor må ut av India (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.