Den sterke kronen er en utfordring for norsk eksportindustri, og hensynet til kronekursen var en viktig grunn til at Norges Bank overraskende kuttet renten i midten av mars.

Nå spekulerer enkelte analytikere i at Norges Bank må gjøre som den sveitsiske nasjonalbanken og etablere et valutakursgulv for å legge en demper på eventuell kronestyrkelse (se faktaboks i bunn av saken).

- Jeg er uenig, skriver sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Enskilda på Twitter.

Kronen er ikke for sterk
Det er flere årsaker til at Blomgren mener at et valutakursgulv er uaktuelt for Norges Bank. Den kanskje viktigste grunnen er at kronen ikke er så sterk at det ikke er "innenfor skjema". Hun viser til at Norges Bank endret sin kroneprognose i siste pengepolitiske rapport.

- Norges Bank tror at kronen vil styrke seg, og at den vil være på sterke nivåer de neste tre årene. Så det ser ikke ut til at det er noe akutt behov for Norges Bank i å foreta seg noe, sier Blomgren til DN.no.

Hun mener at kronen ikke er overvurdert på dagens nivå.

- Kronen er på linje med Norges Banks progose, sier sjefstrategen.

- Jeg mener at det verken er behov for tiltak i form av for fx-gulv eller rentesetting nå. Før det i det hele tatt ville bli aktuelt å vurdere noe slikt, ville kronen måtte styrkes markant fra dagens nivåer, sier sjefstrategen.

SEB Enskilda venter at Norges Bank holder renten uendret til mars neste år, da vil de sentralbanken heve renten.

Ikke enig om hensynet til finansiell ustabilitet
Valutaanalytiker David Bloom i HSBC er en av dem som mener at Norge må gjøre som Sveits. En av årsakene er at han mener at Norges Bank ikke har stort handlingsrom igjen til å bruke rentevåpenet for å påvirke kronen.

- Den voksende finansielle ubalansen vil gjøre det mye vanskeligere å kutte renten igjen, noe som indikerer at fremtidig kronestyrkelse vil kreve en annen strategi: Et valutagulv à la Sveits for euroen, skriver Bloom i en rapport som ble sendt ut til HSBCs kunder mandag. Det skriver E24 .

- Vi ser ikke for oss at man skulle legge et gulv for at Norges Bank skulle kunne høyne renten, sier Blomgren til DN.no.

Blomgren deler ikke Blooms vurdering av hvor viktig den finansielle ubalansen er for rentesettingen.

- Vi ser ikke at risiko for den finansielle ubalansen er en driver for pengepolitikken i dag, sier Blomgren.

Blant annet den voldsomme økningen i boligprisene er hyppig nevnt som argument for at Norges Bank bør øke renten fra dagens lave nivåer. Norges Bank mener at blant annet hensynet til den sterke kronen veier tyngre enn blant annet situasjonen i boligmarkedet, og valgte altså å senke renten til 1,5 prosent ved sist rentemøte.

- Hovedbudskapet er at Norges Bank har et inflasjonsmål, og at det er det de styrer etter. Kronen vil måtte styrke seg betydelig fra dagens nivåer for at det skulle bli nødvendig å gjøre slike ekstreme tiltak som å etablere et gulv, sier Blomgren.

Det må være snakk om en kronestyrkelse på flere prosentpoeng (handelsvektet, red.anm) dersom man skulle kunne forsvare å ta i bruk dette virkemiddelet, mener hun.

Ingen deflasjonsfare
Selv om både Norge og Sveits begge er små, åpne økonomier, med svært sterk økonomisk ryggrad og sterk valuta, er det en annen viktig faktor som gjør at Blomgren mener at Norge ikke kommer til å følge Sveits' eksempel og etablere et gulv for valutakursen.

- Til forskjell fra Sveits har vi ingen deflasjonstrussel, sier Blomgren.

Selv om inflasjonen er et godt stykke under målet, og trolig vil være det i en tid fremover, så stiger faktisk inflasjonen, påpeker Blomgren.

Det er i hovedsak den innenlandske inflasjonen som driver dette, på grunn av vekst i blant annet lønninger og generell vekst i økonomien.

- Før det skulle bli aktuelt med dramatiske tiltak vil kronen måtte bli så sterk at importert inflasjon får en markant innvirkning på inflasjonen, mener Blomgren.

Må akseptere en sterk krone
Blomgren tror at vi må akseptere at kronen handles høyere enn før.

- Slik verden ser ut i dag vil mange forvaltere ønske å være eksponert mot valutaer i land som har stabile vekstutsikter og statsfinanser. Det er Norge, og derfor tror jeg heller at man må akseptere at kronen kommer til å handles høyere enn før.

Hun tror at dersom Norges Bank på kort sikt skulle ville gjøre noe med kronen så vil de fortsette med rentesenking.

- Det er verbale intervensjoner og rentesetting som ligger nærmest for Norges Bank, sier Blomgren, og minner på at sentralbanksjef Øystein Olsen tydelig har motsatt seg direkte intervensjon i markedet.