Norges Bank ser ingen grunn til å intervenere i valutamarkedet og har heller ikke diskutert slike tiltak. Det uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen til TDN Finans torsdag, i forbindelse med et foredrag på Shippingklubben i Oslo.

- Vi er ikke i nærheten av en sveitsisk situasjon og har overhodet ikke diskutert slike tiltak. Det er det ingen grunn til heller (..) vårt virkemiddel i pengepolitikken er renten, sier han.

Etter at valutamarkedet ifjor sommer og utover høsten sendte den sveitserfrancen stadig sterkere mot euro, innførte sentralbanken i september et gulv der sveitserfrancen ikke kan falle under 1,20 sveitserfranc for en euro.

Sveitsisk dilemma
I forbindelse med rentemøtet i mars i år sa sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen at han frykter at Norge nå er i et "sveitsisk dilemma" hvor finansielle investorers appetitt på norske kroner styrer kronekursen, og etter hvert også rentenivå.

I så fall blir rentebanen uinteressant og irrelevant for den fremtidige rentesettingen i Norge, og kronekursen blir like avgjørende som kursen på sveitsisk franc var for sentralbankrentene i Sveits, påpekte han.

- Det at norsk pengepolitikk likner stadig mer på den sveitsiske gjør at Norges Bank bør vurdere å ansette Phillipp Hildebrand som konsulent. Sentralbanken trenger gode råd, sa Andreassen til TDN Finans.

Hildebrand var sentralbanksjef i Sveits da valutagulvet ble innført ifjor høst.

Etter at Norges Bank noe overraskende kuttet renten til 1,5 prosent på møtet i mars, svekket kronen seg markert mot flere av de store valutaene. I perioden frem mot møtet ble euroen handlet helt ned til 7,40 kroner. I dagene etter møtet svekket kronen seg til rundt 7,65 kroner for en euro. Dette er likevel en sterk kronekurs i historisk sammenheng.

I dag handles kronen til 7,54 kroner for en euro. Foruten perioden før rentemøtet i mars, og en kort periode ifjor høst, må vi helt tilbake til vinteren 2003 for å finne forrige gang den norske valutaen var på like sterke nivåer mot euroen.

Kan gå sterkere
Tidligere denne uken uttalte rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no at kronen kan gå enda sterkere mot euro i tiden som kommer.

Han peker på at rentekuttet i midten av mars førte til at utenlandske investorer solgte seg ut av den norske kronen. Nå kan det imidlertid se ut til at utlendingene er på vei tilbake i den norske valutaen.

- Vi har sett en tendens til at det snur nå. Ikke i veldig stor skala, men utviklingen har stabilisert seg, sier Wilhelmsen til DN.no.

Wilhelmsen tror kronen vil styrkes til rundt 7,50 kroner for en euro på en til tre måneders sikt.

- Men vi ser ikke bort fra at den går ned mot 7,40-tallet mot euro, sier Wilhelmsen.

Les mer:

<b>- Det er en herlig valuta</b>

<b>Mener Norge må leve med en sterkere krone</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.