- Flere av de største fondene som investerer i norske aksjer har relativt like veddemål i sine porteføljer, sier analytiker Thomas Furuseth i Morningstar til DN.no.

For å måle hvor like de største fondene som investerer i norske aksjer er, har Furuseth tatt utgangspunkt i hvilke aksjer fondene eier. Analytikeren har også målt hvor stor andel av porteføljene som avviker fra hverandre. Målingene baseres på siste tilgjengelige porteføljer.

- Ifølge målingene er alle fondene ulike, men bare tre av de ti største fondene skiller seg ut med store forskjeller. De andre har i denne perioden et sammesetning som i snitt er 65 % lik, sier Furuseth.

Forskjeller i mindre poster
Ifølge Furuseth kan resultatet av målingen indikere at det er vanskelig for disse fondene å skille seg ut. Han peker på at man i toppen av porteføljene finner de fleste indeksbeholdningene i omtrent samme rekkefølge som for eksempel topp ti i indeksfondet KLP AksjeNorge Indeks.

De største forskjellene i porteføljene finnes på de mindre postene.

- På de mindre postene er det veldig forskjellig. Det er klart dette kan bidra til at det drar i forskjellige retninger, men de vil ikke klare å bevege seg helt fritt fra indeksen.

ODIN og Pareto skiller seg ut
Fondene med størst forskjeller Pareto Aksje Norge, Pareto Aktiv og ODIN Norge. Følgelig er fondene de mest aktive.

- Disse fondene er mest aktive i den forstand at de tar størst veddemål. De andre fondene er per definisjon også aktive, men de har enten snevrere risikotoleranse eller mandat som gjør at de tar mindre aktiv risiko.

Ansvarlig forvalter Carl Erik Santo i fondene ODIN Norge forklarer dette med at ODIN har en tradisjon med å være konsistent mot en måte å forvalte på.

- ODIN har vært veldig tro mot sin forvaltnigsfilosofi og metodikk. ODIN ikke er en indeksert relativ forvalter, og vi har nok hatt en sammensetning som historisk sett har inneholdt en del mer småselskaper enn andre fond, sier Santo til DN.no.

Velger Statoil, Hydro og Yara International
Alle de ti populære fondene har Statoil, Hydro og Yara International i sine porteføljer. Gjennomsnittlig vekt er henholdsvis 12, 6,5 og 4%.

- Det har vært litt ruglete i markedene, og vi ser da også flere snevrere markeder. Forvalterne blir litt mer forsiktige og går til de store, trygge selskapene, sier Furuseth.

Ni av fondene eier aksjer i Seadrill Ltd og Orkla. Åtte av fondene har investert i Seadrill Ltd, Petrolium Geo-Services, Sparebank 1 Nord-Norge og Lærøy Seafood Group.

Flere av de store fondene har imidlertid valgt vekk DNB og Telenor, henholdsvis det nest største og tredje største selskapet på Oslo Børs. Bare syv av ti fond har disse selskapene i sine porteføljer.

ODIN har ikke DNB i sin portefølje. Pareto har verken DNB eller Telenor. Snittvekten er riktignok høy i de resterende fondene.

- Ikke overraskende
Professor i finans Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er ikke overrasket over at de fleste store fond ligner hverandre og at de ligner mye på børsen.

 

- Det er ikke overraskende at mange av disse porteføljene vil være like, og at kun et fåtall skiller seg ut. Man har et lite marked som er relativt konsentrert om bestemte selskaper i bestemte sektorer. Derfor vil man forvente at selv relativt aktive fond har like porteføljer med overvekt for de store selskapene, sier Johnsen til DN.no.

- Hvor vidt de da på marginen slår markedet eller ikke er en annen sak. Det kreves en del å gjøre store avvik og det vil kunne være vanskelig fordi det vil forutsette at de går inn i aksjer som har dårligere likviditet, sier han.

- Trenger vi at flesteparten forvaltere er aktive?

I en oppdatering fra Morningstar skriver analytiker Furuseth følgende:

«Hvis forvalteren er lite aktiv, enten på grunn av markedet han/hun opererer i, eller andre faktorer, så bør man vurdere om forvalteren klarer å gi nok meravkastning til at det svarer kostnadene».

- Det er klart at i sin alminnelighet er det grunn til å tro at man ikke får verdiskapning netto av kostnader på aktiv forvaltning. Når det er sagt, er det heller ikke billig med passiv forvaltning på Oslo Børs. Selvfølgelig trenger vi forvaltere, men trenger vi at flesteparten er aktive? Selv passiv forvaltning er jo ikke billig i et relativt illikvid marked, kommenterer Johnsen.

Avkastning for de største fondene som investerer i norske aksjer*

Kilde: morningstar.no

*Tallene er per slutten av mars 2012. I samme periode falt hovedindeksen med 1,55%, mens fondsindeksen falt 3%.

Les mer: Privatpersoner storkjøpte aksjer i april (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.