Torsdag kveld avlivet Den amerikanske sentralbanken (Fed) spekulasjonene, og besluttet seg for å starte seddelpressen.

Dermed vil Fed for tredje gang forsøke å pumpe liv i den amerikanske økonomien. Resepten er å kjøpe opp boliglånsobligasjoner for enorme beløp, og holde styringsrenten nær null i hvert fall de tre neste årene.

- Alt skal skje nå
Aksjesjef Alexander Åbyholm i Nordea Markets er overrasket over størrelsen på tiltakene.

- Det virker som at alt skal skje nå, og hvis dette ryker er det slutt, sier han til DN.no.

Han ser ikke hva mer man nå kan gjøre, og trodde i forkant at pakken ville legge opp til at det skulle komme enda en pakke på et senere tidspunkt.

- Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det ingen underliggende vekst. Man driver å trikser og mikser for å få ting til å bli bra. Det er jo en medisin, pasienten er jo ikke frisk, sier Åbyholm.

En gavepakke til aksjemarkedet
Spørsmålet er hvor mye av tiltakene som allerede er priset inn i markedet, og om investorene selger eller fortsetter å kjøpe på nyheten.

Dersom markedet holder seg sterkt utover i neste uke, kan det være et tegn på en større oppgang, ifølge aksjesjefen. Han kaller tiltakene en «gavepakke til alle som driver med verdipapirer».

- Testen blir om vi får noen ordentlige volumer inn i dette markedet, fordi økningen på en rekke børser rundt omkring i verden har vært på tynt volum. Det er i hvert fall utrolig mye morsommere å gå på jobben i dag enn i forrige uke, sier han.

Kan gjenopplive aksjemarkedet
Usikkerheten i verdensøkonomien har fått investorene til å foretrekke andre alternativer.

Aksjesjef Paal Karstensen i DNB Markets mener tiltakene kan være det som igjen trekker investorene tilbake til aksjemarkedet.

  - Man har i denne perioden hatt mange utsatte investeringer, selskapene har styrket sine balanser, kontantstrømmene er sterkere og man får bedre avkastning på utbytte enn obligasjoner. Med dét, og økt trygghet for makrobildet, så fremstår aksjer igjen som attraktive, sier han til DN.no

Utfordringen med tynne volum på verdens børser kan dermed endre seg, ifølge ham.

- Hvis dette holder seg i to eller tre dager så vil det være veldig hyggelig. Det er veldig sjelden at vi har hatt positive nyheter som har vart mer enn én dag.

Kraftig lut
Karstensen ble også overrasket over kraften i tiltakene, men er enig i at de er nødvendige.

- Det var kraftige skyts. Men når det er en svekkelse i kinesisk økonomi og fortsatte utfordringer i Europa, så må USA gjøre jobben selv fordi det er liten drakraft å få ellers.

Fed varslet torsdag kveld å ville starte tilbakekjøp av amerikanske boligobligasjoner for i alt 40 milliarder dollar i måneden, eller 230 milliarder kroner, for å fart på økonomien.

Samtidig loves styringsrenten å ligge nær null i hvert fall de tre neste årene.

Fraværet av tidsbegrensning betyr at Fed vil kunne bruke nær et halvt oljefond i løpet av seks måneder. Fra før har Fed brukt tre og et halvt oljefond, over 13.000 milliarder kroner, på å stimulere markedene.

Ny politikk
Nordea Markets mener at tiltakene innebærer ny politikk fra Fed.

For det første er tiltakene ubegrensede både i omfang og tid. Dessuten er tiltakene direkte rettet mot arbeidsledigheten i USA, som er på hele 8,2 prosent.

- Ikke bare har Fed aldri gjort dette før, men ingen andre sentralbanker har noensinne lansert et lettelsesprogram med en såpass direkte kobling til sysselsettingen, sier Åbyholm.

Det innebærer en ny politikk for sentralbanken der tiltakene vil fortsette inntil arbeidsmarkedet har betydelig forbedret seg. Samtidig er ikke tiltakene knyttet til en ny svekkelse i amerikanske økonomi. Tvert i mot, var Fed ganske positive til økonomien, ifølge meglertoppen.

- De har ikke basert seg på at ting skal bli verre, men ønsker å sette fart på gjenopphentingen.

Bred børsoppgang
Fed kriseøvelse løfter europeiske børser markert fredag. Asiatiske børser styrket seg også bredt fredag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp nær to prosent der tungvektere som aluminiumsprodusenten Norsk Hydro er opp nær seks prosent, mens cruisegiganten RCCL og undervannsrørleggeren Subsea 7 er opp rundt tre prosent.

Les også: Fed lanserer QE3
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.