Meglersamtale: Daværende Eltek-sjef Morten Angelil ble advart av aksjemegler Gaute Eie mot å kjøpe aksjer i Nera, siden Eltek kunne komme til å kjøpe opp selskapet. Eie oppfordret Angelil til å kjøpe opp Nera.

Morten Angelil står tiltalt for ulovlig innsidehandel og grovt skattesvik i Oslo tingrett. På dag to i retten startet han sin forkl#229.

Angelil nekter straffskyld for ulovlig innsidehandel. Ett av de to innsidepunktene mot ham gjelder kjøp av aksjer i Nera før Eltek kjøpte opp dette selskapet våren 2006.

 

Morten Angelil forklarte i retten at han hadde lest en artikkel i DN om Neras resultat for første kvartal på en flytur til Shanghai. Nera hadde fått sving på businessen, ifølge artikkelen. Da Angelil landet i Kina, ringte han sin megler i Carnegie, Gaute Eie. Meglersamtalen ble avspilt i retten igår.

– Personlig mener jeg at denne samtalen beviser at jeg ikke hadde intensjon om at Eltek skulle kjøpe Nera, sa Angelil i retten.

Angelil viste til at styret i Eltek hadde sagt nei til forslag om et oppkjøp eller en sammenslåing med Nera 7. september 2005, og at denne saken ikke hadde vært oppe i styret siden.

Perfekt timing
Samtalen fant sted 10. mai 2006 klokken 10.01. Her følger et utdrag:

Angelil: – Den aksjen skal jeg ha.

Eie: – Skal du kjøpe den?

Angelil: – Masse.

Eie: – Hvorfor kjøper du ikke bare hele butikken?

Angelil: – Jævlig godt spørsmål. He, he, he.

Eie: – Du er flink på salg, du kan få mye ut av dette, kan du ikke?

Angelil: – Jo, jeg tror det. Hvis de hadde nye produkter og sånt nå, så hadde det vært jævlig kult å ha tatt ... Perfect timing spør du meg.

Eie: – Jeg tror det faen meg er perfect timing. Det kunne vært jævlig spennende.

Angelil: – Ja, det tror jeg også.

Eie: – Har du noen som driver og ser på det for deg, da?

Angelil: – Jeg har ingen som ser på den akkurat nå. Men jeg har sett jævlig mye på den, men styret mitt sier nei hver gang.

Eie: – Sier de nei?

Angelil: – Ja, hver gang.

Eie foreslår Nera-kjøp
Deretter snakket de to om styresammensetningen i Eltek og hvordan spesielt styreleder Erik Thorsen har vært negativ til Nera-kjøp.

Angelil: – Alt jeg har foreslått, har de sagt ja til, utenom akkurat Nera. Det har de sagt nei til. (...) Men jeg har aldri liksom kjempet livet av meg for å få til Nera, for jeg har vært litt usikker selv. Men nå begynner det å se ganske bra ut der egentlig.

Eie: – La oss si det sånn da, jeg har jo Johnsen, Pål Johnsen, på corporate.

Angelil: – Du har hva?

Eie: – Pål Johnsen på corporate.

Angelil: – Nå skjønner jeg ikke hva du sier.

Eie: – Pål Johnsen på min corporateavdeling.

Angelil: – Pål Johnsen på corporate, ja.

Eie: – Han kan Nera helt vanvittig bra. Han har sett veldig, veldig mye på det. Det er jo ingen nedside, og hvis du er ...

Angelil: – Det er ikke noen nedside på Nera.

Eie forslo deretter at Eltek skulle ta over Nera. Han anbefalte at Eltek kjøpte seg opp til like under fem prosent og innledet samtaler med Laxey Partners, Neras største aksjonær. I retten sa Morten Angelil at han oppfattet Eie som at han forsøkte å selge inn et oppdrag som Carnegie ville tjene på som rådgiver.

Angeli: – Jeg skal kikke litt på det, jeg må kikke litt på det.

Eie: – Jeg ser det.

Angelil: – Skal snakke med gutta.

Eie: – Hold meg oppdatert, for dette fikser vi etterpå.

Nei, nei nei, nei
Angelil: – Kan ikke du kjøpe 100.–200.000 aksjer? Plukk ut for meg.

Eie: For ...

Angelil: – Mola, for Mola, for Mola.

(Mola er et av Angelils investeringsselskaper.)

Eie: – Det kan du ikke gjøre, det skjønner du.

Angelil: – Privat.

Eie: – Nei, nei, nei.

Angelil: – Jo, det kan jeg gjøre.

Eie: – Nei, nei, nei, nei.

Angelil: – Dette er ikke noe innside, det er ikke noe innside dette her, altså. Det er du og jeg som prater.

Eie: – Jo, jo, men du må ikke gjøre det, vet du, Morten. Bare vent litte granne, vent litt.

(Pause i samtalen.)

Eie: Morten, nei, nei. Det jeg sier, hør nå, hør nå. Du må aldri ... Jeg mener at du ikke burde gjøre det.

Angelil: – Hvorfor det?

Eie: – Fordi at hvis du nå sitter og sier ... Si at du sitter på privaten og eier dette selskapet, ikke sant. Så finner du plutselig ut nå at du har lyst til å kjøpe det.

Angelil: – Drit i det, da.

Eie: – Nei, nei, nei, nei, Morten, Morten.

Angelil: – Så du mener at jeg kommer i sånn innsideinformasjon ...

Eie: – Du kommer i en innside ... Hør nå her, hør nå her! Hvis du kjøper aksjer på privaten nå, så vil for eksempel en avis ...

Angelil: – Men det kommer ikke til å gå så fort, jeg må snakke med styret, bare glem det. Det er ikke sånn, dette er ikke noe innsideproblematikk, dette er noe jeg snakker med folk om hele tiden. Jeg må få lov til å kjøpe aksjer for det, vel.

Eie: – Jo, men jeg vil ikke ... Det er ikke noe vits i å tjene penger på privaten på sånne ting, Morten. Hvis en avis ...

Angelil: – Men nå skal jeg innom noe kjøpegreier. Jeg ringer deg senere.

Eie: – Gjør det. Hei.

Angelil sa i retten, noe som også ble dokumentert, at han forsøkte å ringe tilbake til Eie. Men da han ikke fikk fatt i megleren, ringte han til en annen megler i Carnegie og la inn ordre på 200.000 aksjer. Megleren skaffet 181.500 Nera-aksjer til en verdi av cirka 2,5 millioner kroner.

«Once in a lifetime»
16. mai, seks dager etter at samtalen fant sted, hadde Angelil møte med Elteks finansielle rådgiver Medici, som på nytt foreslo at Eltek skulle kjøpe Nera.

19. mai ble Angelil og styreleder Erik Thorsen enige om å sette i gang prosessen med sikte på å overta Nera. Angelil sendte en epost til Elteks styremedlemmer der han ønsket en ny presentasjon av Nera. Han skriver at Nera gjør det bedre og at det nå vil være en bra timing for en avtale. En «once in a lifetime opportunity», skriver han.

Morten Angelil forklarte i retten at han sjekket med selskapets juridiske rådgiver, advokat Anders Arnkværn i Thommessen, hvorvidt hans erverv av aksjer i Nera ville kunne skape problemer for den etterfølgende mulige transaksjonen med Nera. Arnkværn sa at dette ikke var problematisk eller å betrakte som innsidehandel. Angelil gjorde også styret i Nera oppmerksom på sitt erverv av aksjer i Nera, noe som er gjengitt i styreprotokollen i Nera.

29. mai 2006 sendte Eltek børsmelding om overtagelsen av Nera. Nera-kursen steg da 22 prosent.

Les også: - Ser frem til å kunne legge saken bak seg
Morten Angelil etterlyser svar fra skattemyndighetene
Eltek-aksjen rett opp – før nyheten kom (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.