- Jeg tror de fleste er av den oppfatning av at veksten blir lav, men at sjansen for at det skal gå helt galt er mindre enn man trodde for noen måneder siden.

Slik oppsummerer oljefondsjef Yngve Slyngstad det generelle bildet av verdensøkonomien som ble tegnet på IMFs årskonferanse i Tokyo forrige måned. Som sjef for verdens største statlige fond bruker Slyngstad i gjennomsnitt rundt to måneder i året på å reise rundt om i verden.

Utnytter svingningene
Bildet som Slyngstad fikk på IMF-konferansen i Tokyo bekreftes også i finansmarkedene. Etter en turbulent vår og forsommer, med mye uro rundt statsgjeldkrisen i Sør-Europa, har markedsutslagene blitt markert mindre de siste månedene. Utslagene måles gjerne med volatilitetsindeksen VIX, som blir omtalt som fryktindikatoren i markedet.

- Hvis du ser helt konkret på volatiliteten som reflekteres i VIX-indeksene, så ser du at enmånedersvolatiliteten er svært lav nå. Men seksmånedersvolatiliteten er på et nivå den har vært på lenge, altså et mye høyere nivå. Forskjellen mellom én og seksmånedersvolatiliteten er rekordhøy. Skal du lese noe ut av det markedet så er det slik at det kommer ikke til å skje noe nå med det første, men man må være litt forsiktig med hensyn til fremtiden, sier Slyngstad.



Oljefondet forsøker å utnytte og tjene penger på nettopp disse markedssvingningene.

- Vi gjør det helt systematisk, sier Slyngtad.

Forsøker å tjene penger
Han bruker rebalanseringen av fondet som eksempel: Rundt 60 prosent av fondets totale verdi skal være investert i aksjer. Dersom aksjene faller i verdi må fondet kjøpe mer - og omvendt.

- Hvis det er urolige markeder vil vi, alt annet likt, kjøpe aksjer. Og hvis det er rolige markeder, slik som det er nå, så vil vi alt annet likt, selge aksjer, forklarer Slyngstad.

- Vi kaller det for tidsvarierende risikopremier. Vi forsøker å systematisk å utnytte det og forhåpentligvis tjene penger på det på sikt.

- Klarer dere det?

- Hvis du ser avkastningen med den brede strategien vi har hatt, så har måten vi har gjort rebalanseringen på gitt cirka et halvt prosentpoeng meravkastning. Av avkastningen på fem prosent i tredje kvartal er rundt et halvt prosentpoeng fra det. Det er ganske mye, sier Slyngstad.

Les også:

<b>Har tjent 1.000 milliarder på 15 år</b>

<b>Her er investerer vi aller mest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.