- Dette har vært et langt mareritt. Hallvard Gulbrandsen fastholder at han ikke har gjort noe straffbart, men han mener det er en klok beslutning å ikke gå videre når Økokrim har trukket denne konklusjonen, sier advokat Tom Eivind Haug til DN.no. Han har representert far Gulbrandsen i en årrekke.

Etter å ha hatt saken hengende over seg i syv år er journalist Thomas Gulbrandsen i Nettavisen glad for å få en endelig konklusjon.

- Det har vært tungt å ha denne saken hengende over seg i syv år, så jeg er svært glad for at den nå er avsluttet, skriver han i en epost til DN.no.

Straffesaken mot de to bladene Gulbrandsen fulgte i kjølvannet av at Nettavisen/NA24 i 2006 publiserte en sak som sådde tvil om DNO International sine oljerettigheter i Nord-Irak. Artikkelen ble oppfattet som negativ for DNO og sendte følgelig aksjen nedover.

Solgte aksjer før publisering
I ettertid viste det seg at journalist Thomas Gulbrandsen i Nettavisen hadde solgt 600 DNO-aksjer kort tid før artikkelen ble publisert. Hans far Hallvard Gulbrandsen solgte 400.000 DNO-aksjer like før artikkelen ble publisert.

Etter to år med etterforskning ble det tatt ut tiltale i saken, og da den kom for Oslo tingrett i 2009 ble begge frikjent for innsidehandel. Retten mente kursutslaget i aksjen var for lite til at informasjonen kunne regnes som innsideinformasjon.

Denne lovanvendelsen reagerte Økokrim på, og de anket derfor saken inn for lagmannsretten. Lagmannsretten var uenig i tingrettens tolkning av det såkalte «merkbarhetskriteriet», og opphevet frikjennelsen av de to.

Thomas og Hallvard Gulbrandsen anket deretter denne opphevelsen til Høyesterett, som valgte å slippe saken inn til behandling. I april 2012 falt avgjørelsen: Tingrettens frifinnelse var endelig opphevet.

Denne beslutningen førte til at Økokrim måtte bestemme om de skulle gå tilbake til start og begynne på nytt i tingretten eller om de skulle finne en annen løsning; en påtaleunnlatelse eller en tilståelsesdom. Først var planen å føre saken for tingretten på nytt, men før jul bestemte Økokrim seg for istedet å omgjøre påtaleavgjørelsen.

Dermed endte det med en påtaleunnlatelse; den mildeste formen for straffereaksjon man kan få i Norge.

- Ville ikke være fornuftig
Tom Eivind Haug som representerer Hallvard Gulbrandsen i saken bekrefter at også hans klient har bestemt seg for å vedta påtaleunnlatelsen.

I utgangspunktet har Hallvard Gulbrandsen kjempet for å renvaske seg. Han har hele tiden fastholdt at han ikke kjente til artikkelen Nettavisen var i ferd med å publisere, og at det følgelig ikke var derfor han solgte DNO-aksjer januardagen i 2006.

- Vi er uenige i skyldspørsmålet, men å kjøre denne saken etter så lang tid ville ikke være fornuftig, sier Haug på vegne av sin klient.

Han legger til at om saken hadde kommet opp for tingretten igjen - noe som ville blitt utfallet om ikke klienten hadde vedtatt påtaleunnlatelsen, eller om Økokrim hadde opprettholdt den opprinnelige tiltalen - så ville fortsatt Haug prosedert på klientens uskyld.

- Vi og Økokrim er fortsatt uenige om hva som ville blitt utfallet, forteller Haug.

Saken mot Thomas og Hallvard Gulbrandsen har versert i rettsvesenet parallelt med saken mot den tidligere Pareto-megleren Per Robert Jacobsen. Jacobsen er av Borgarting lagmannsrett dømt for å ha tilskyndet til innsidehandel basert på informasjon han fikk fra barndomsvennen Thomas Gulbrandsen. Han er også dømt for å ha tilskyndet Gulbrandsen til innsidehandel i Sinvest-aksjen. Det er foreløpig ukjent om Jacobsen har anket denne dommen.

Regner ikke seiere eller nederlag
Thomas Gulbrandsen ble i den opprinnelige rettssaken i Oslo tingrett dømt til fire månders fengsel for innsidehandel i Sinvest-aksjen. Den dommen har vært rettskraftig i flere år.

Økokrim hadde lagt ned påstand om at journalisten skulle dømmes til tre år og seks måneders fengsel. Nå ble det altså en lant mildere reaksjon.

- Er dette en seier eller et nederlag for Økokrim?

- Vi regner ikke seiere eller nederlag, men er opptatt av om vi har tatt inn riktige saker og om vår innsats har hatt en forebyggende effekt og bidratt til prinsipielle avkl#229er. Det har denne saken, sier Hans Christian Koss til DN.no. Han er leder for verdipapirteamet hos Økokrim.

- Saken er så alvorlig at vi har ment at den bør føres i retten til tross for lang tid i rettsapparatet. Imidlertid medførte uforutsette hendelser til at vi eventuelt måtte be om utsettelse, og da fant vi, av hensyn til de tiltalte, at det var riktig å avslutte saken med en påtaleunnlatelse på vilkår, forklarer Koss og legger til at de prioriterte å få dette avklart og meddelt de tiltalte før jul.

- Jeg vil understreke at når det gjelder straffereaksjonen så er det viktigste for Økokrim at de straffbare handlingene får en riktig reaksjon. En riktig reaksjon er nå påtaleunnlatelse på vilkår, sier Koss.

Les også: Nettavisen-saken tilbake til start

<b>Skal sette grensen for innsideinformasjon</b>

<b>Får fremme saken i Høyesterett</b>

<b>Journalist dømt for innsidehandel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.