Torsdag varsler statsminister Jens Stoltenberg om at viktige deler av norsk næringsliv går usikre tider i møte. Ifølge statsministeren vil svakere utvikling internasjonalt nå kunne slå rett inn i norsk økonomi.

- Når det går dårlig i Europa, rammer det oss, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Tøffere konkurranse
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener imidlertid Stoltenberg burde vært langt mer bekymret for problemer vi selv har påført oss de siste årene.

- Det som kanskje er mer alvorlig, og som han også er inne på, er om vi er i ferd med å prise oss ut også i markedet for leveranser til oljeindustrien. Det synes jeg er en langt mer alvorlig problemstilling, sier Juel til DN.no.

Han mener vi har oss selv å takke for denne utviklingen.

- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige og de eneste som har kompetanse på dette området - og derfor kunne ta de prisene vi ville. Så merker man nå at det kommer konkurrenter på dette området.

Et varsko
De siste ukene og månedene har det kommet en rekke eksempler på at norske leverandørbedrifter har tapt i konkurransen mot bedrifter ute. For et par uker siden kom meldingen om at hovedkontrakten for Dagny-feltet går til koreanske Daewoo. Dagny var den siste av fem feltutbygginger som er tildelt de siste månedene. Samtlige er gått til utenlandske selskap.

- Slik jeg registrerer det, så er det et varsko, sier Juel.

LES MER: Norsk industri har mistet 5 av 5 prestisjeprosjekter

Juel mener vi ikke lenger kan tillate oss år på år med kraftig vekst i lønningene. Han mener Stoltenberg og regjeringen selv har bidratt til denne utviklingen.

- Det er fordi man har hatt for stort trykk, og da er det for såvidt en konsekvens av den politikken som har vært ført de siste årene, hvor man har hatt en sum av både finans- og pengepolitikk, og en veldig kraftig utbyggingstakt på sokkelen, som man bevisst har gått inn for, og som man ikke har vist noen som helst vilje til å ta tak i, sier Juel.

- Presset i den sektoren ødelegger unødig mye for konkurranseevnen for norsk næringsliv.

Han tror den internasjonale konkurransen etter hvert også vil presse frem en omstilling i denne delen av industrien. Men det vil ta tid, ifølge sjeføkonomen.

- Denne sektoren er som en supertanker som må snu.

LES OGSÅ: - Det kan sprekke om 10 eller 20 år

Ikke i nærheten av nabolandene
Juel mener likevel at det er få i Norge som virkelig grunn til å være bekymret for arbeidsplassene sine fremover.

- Vi har lav arbeidsledighet, og gjennomgående tror jeg ikke det er stor grunn til bekymring. Noen sektorer og noen bedrifter kommer til å slite, men vi kommer ikke til å være i nærheten av det vi ser i mange steder i Europa, og heller ikke det vi ser i Sverige, Danmark og Finland.

Stoltenberg peker på sin side på at EU-kommisjonens ferske prognoser indikerer at økonomien i eurosonen vil oppleve et nytt tilbakefall i år - bare tre år etter den forrige nedturen. Han frykter at dette kan slå inn i norsk økonomi.

- Vi er i ferd med å oppleve det mange har fryktet, nemlig det fagfolkene kaller en dobbel dip. Det betyr at vi faller, begynner å reise oss og så faller vi igjen. Spørsmålet nå er hvor dypt faller internasjonal økonomi. Det er illevarslende at de nedjusterer fra vekst til nedgang, sier Stoltenberg til DN.

Juel minner imidlertid om at dette ikke er en utvikling som plutselig har vist seg over natten.

- Det at veksten kommer til å være svak hos våre handelspartnere, spesielt i Europa, er ikke nytt. At man stadig har nedjustering av prognosene, er ikke noe nytt. At man nå nedjustert med noen tideler, slik kommisjonen har gjort, er ikke noe spesielt, sier Juel.

LES MER:

- Det er billigere å handle med Sør-Korea enn Norge

- Vi skal ikke bli for selvgode

Kan prise seg ut av oljeeventyret

Kyllingstad raser mot Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.