Med både statsministeren og finansministeren til stede gikk Finans Norges styreleder og Gjensidige-sjef Helge Leiro Baastad tirsdag til frontalangrep mot de nye reguleringene av norsk finansbransje.

Baastad innledet på finanskonferansen "Finansnæringens dag" i Oslo" tirsdag.

Han frykter at de norske reguleringene vil gjøre det vanskeligere for norsk finansnæring å finansiere norsk næringsliv.

- I en tid med sterk kronekurs og høyt kostnadspress er dette det siste næringslivet trenger, sier Baastad.

Frykter lånestopp
Han mener særnorske reguleringer av finansbransjen kan gi et særnorsk høyt kostnadspress for norske finansinstitusjoner. Han frykter at konsekvensen blir at færre bedrifter får lån.

Han viser til statistikk fra slutten av fjoråret som viser at låneetterspørselen øker, samtidig som bankene strammet inn på sine utlån til bedriftsmarkedet.

- Dette er mest alvorlig for de små og mellomstore bedriftene som ikke kan gå i obligasjonsmarkedet, sier Baastad. Ifølge FNO-styrelederen gjelder dette 9 av 10 norske bedrifter.

- Et skritt i feil retning
Han mener nye regler for norsk finansbransje på sikt vil true med å redusere den samlede verdiskapning i økonomien og svekke vekstevnen.

I sin innledning angriper han måten norske banker må rapporterer sin kapitaldekning på fører til at norske banker fremstår som mindre solide enn for eksempel svenske, selv om det motsatte er tilfellet. Han er også kritisk til forslaget om høyere kapitalvekter for boliglån. Han frykter regelverket vil gjøre skjevhetene mellom norske og svenske banker enda større.

Han advarer derfor myndighetene mot å legge beslag på mer ressurser enn nødvendig.

- Det er et skritt i feil retning. Det vil ramme norsk finansnæriong og næringslivet ellers, sier Baastad.

Frykte rikke krisereprise
Han minner også finansminister Sigbjørn Johnsen, som har uttalt at han aldri vil tillate at Norge opplever bankkrisen på begynnelsen av 90-tallet én gang til, om at mye har skjedd på drøyt 20 år.

Han viser til at både penge- og finanspolitikken er lagt markert om, at risikostyringen i bankene er stekrt forbedret og at systemet for banker i problemer er styrket.

- Norske banker er i dag langt bedre rustet til å møte en økonomisk nedtur enn under bankkrisen.

Les også:

<b>Varsler solid vekst i gigant-økonomiene</b>

- Europa har tent to dynamittgubber

Norges Bank snur: Kutter kraftig over alt

- Boliglånene vil bli dyrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.