Den norske telegiganten Telenor har har hatt en aktiv dag. Fredag morgen la konsernsjef Jon Fredrik Baksaas frem selskapets resultater for første kvartal, og utpå ettermiddagen meldes det om to oppkjøp.

Telenor kjøper den bulgarske mobiloperatøren Globul, og sammen med Société Générale kjøper Telenor serbiske KBC Banka.

Nest største i Bulgaria
Telenor har inngått avtale med OTE om å kjøpe Globul for totalt 717 millioner euro, melder selskapet.

Kjøpesummen på nesten 5,5 milliarder norske kroner er for selskapet på gjeldfri basis.

Globul er den nest største mobiloperatøren i Bulgaria med 4,5 millioner mobilkunder og en markedsandel på 36 prosent. Transaksjonen inkluderer også Germanos Bulgaria. Det er ifølge Telenor en ledende forhandlerkjede innen telekom.

- Basert på vår erf#229 med Telenors velfungerende virksomheter i regionen har vi sterk tro på at vi vil være i stand til å skape verdier i det bulgarske markedet. Gjennom vår størrelse og erf#229 koblet med Globuls kompetanse og kunnskap om markedet, kan vi tilby enda bedre kvalitet og mer avanserte tjenester til bulgarske kunder, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Klart i tredje kvartal
I 2012 hadde Globul og Germanos Bulgaria inntekter på 378 millioner euro og et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 135 millioner, ifølge Telenor.

Transaksjonen forutsetter godkjenning fra relevant myndighet og forventes sluttført i tredje kvartal 2013, opplyser selskapet.

Mobile tjenester
Fredag melder KBC Groep at de har inngått en avtale med Telenor Serbia og Société Générales virksomhet i Serbia, der Telenor og Société Générale kjøper KBC Banka.

Telenor Serbia opplyser i en epost til TDN Finans at selskapet ser stort potensial i mobile finanstjenester i Serbia, som gjør det lett for kunder å få tilgang og å bruke banktjenester på deres mobiler.

Kjøper alle aksjene
Telenor vil kjøpe 100 prosent av aksjene til KBC Banka, mens Société Générale vil kjøpe KBC Bankas nøkkeleiendeler og innskudd, melder TDN Finans.

Alle parter involvert i avtale er enige om ikke å offentliggjøre finansielle detaljer fra avtalen.

Sentralt plassert
I sentral- og Øst-Europa er Telenor i dag tilstede i Ungarn, Serbia og Montenegro. Selskapet er markedsledende målt i inntekt i de to siste markedene.

Telenor la frem sine resultater før første kvartal fredag morgen: Tre forhold senker omsetningstakten

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.