Sentralbanksjef Ben Bernanke i den amerikanske sentralbanken Federal Resrve har varslet at de massive støttekjøpene verdipapirer kan bli trappet ned allerede i år. Da Bernanke etter det forrige rentemøtet skisserte en plan for nedtrappingen utløste det et globalt børsras som varte i flere dager.

Aksjemarkedet ser nemlig ikke ut til å dele sentralbankens vurdering om at en bedring i økonomien taler for å trappe ned bankens massive støttekjøp av amerikanske gjeldspapirer, ofte omtalt som QE. Samtidig ser det også ut til å tro at enhver nedtrapping av kjøpene betyr at sentralbanken er mindre villig til å støtte opp under økonomien.

Kjøpsmulighet
Slik er det imidlertid ikke, mener sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

- Aksjemarkedet har ikke noe å frykte. Men aksjemarkedet tror det har noe å frykte, sier Syed.

Han er likevel ikke i tvil om at markedet vil falle når sentralbanken setter i gang nedtrappingen. Dette vil ifølge Syed være en kjøpsmulighet.

- Hadde markedet forstått dette, hadde det ikke vært en mulighet. Når de ikke forstår det, og er så nervøse, er det irrasjonaliteten som rår. Og når irrasjonaliteten rår, så har man muligheter, sier Syed til DN.no.

Har motvekter
Ifølge Syed er det tre faktorer som vil være bestemmende for om Fed vil starte nedtrappingen:

  • Arbeidsledighetsraten
  • Inflasjonsraten
  • Faren for finansiell ustabilitet i økonomien

De to første har helt klare motvekter, mener Syed. For dersom sentralbanken trapper ned kjøpene fordi arbeidsmarkedet bedres, vil det bety at det skapes flere jobber fordi det går bedre i økonomien. Og dersom inflasjonen øker vil det også være på grunn av at det går bedre i økonomien - og at etterspørselspresset derfor øker.

Begge deler vil være positivt for aksjemarkedet.

- En lavere arbeidsledighet og høyere etterspørseldrevet inflasjon vil virke stimulerende for etterspørselen etter varer og tjenester, noe som bør holde selskapnenes inntjening på et høyt nivå, kanskje til og med heve den noe videre. Og ettersom det over tid er en klar sammenheng mellom selskapnes inntjening og deres aksjekurser, bør aksjekursene videre opp, sier Syed.

Moderat overvekt
- Dog er risikobildet langt mer balansert nå enn tidligere, i hovedsak på grunn av den usikre gjeldssituasjonen i Kina. Så selv om vi anbefaler en overvekt i aksjer og andre risikable aktiva, har vi nedjustert graden av overvekt fra tung til moderat, legger han til.

Selv om han er positiv er likevel ikke i tvil om at markedet vil reagere negativt når beskjeden om nedtrapping først kommer.

- Den dagen de jekker ned kjøpene fra 85 til f.eks 80 eller 75 milliarder dollar, er jeg overbevist om at børsene kommer til å falle. Men så lenge du har en motvekt, så er det irrasjonelt å tenke sånn. Et børsfall vil i så fall gi et Da skal man heller se på det som et inngangspunkt, sier Syed.

Bedre med for mye enn for lite
Et siste scenario er at Fed velger å trappe ned kjøpene fordi den mener at de massive stimulansene skaper aktivabobler. Da vil det i så fall være grunn til uro i markedet, mener sjeføkonomen.

- Dersom sentralbanken blir redd for finansiell ustabilitet før den ser en klar bedring i arbeidsmarkedet har du ingen motvekt i aksjemarkedet.

Han mener dette imidlertid er et langt mindre sannsynlig scenario enn de to første. Feds uttalelser så langt kan tyde på at den er villig til å holde på med stimulansene så lenge de trengs - selv om faren for bobler er tilstede.

- De vil heller holde på for lenge enn å risikere å trappe ned for tidlig. Kostnadene ved å holde på for lenge er lavere enn å avslutte for tidlig, sier Syed.

LES OGSÅ:

<b>Her er Bernankes plan</b>

<b>Markedet gruer seg til at han skal si noe igjen</b>

<b>- Vi er ganske forundret over at markedet ble så overrasket</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.