Sølv er i søkelyset etter at det edle metallet har steget syv handelsdager på rad, og har hatt den største oppturen på nesten fem år.

Og ifølge analytikere er oppturen langt fra over, skriver CNBC fredag.

I tillegg til sølvoppturen på 17 prosent på syv dager, stiger også gullprisene.

- Det er noe man virkelig ikke kan overse. Det er mye snakk om at sølv er i et bullmarked nå, og etter oppturen den siste tiden virker det som at markedet er bra, sier markedsstrateg Stan Shamu i IG til CNBC.

Sølvprisene har i likhet med gullprisene falt markert i år. Sølvprisene er ned 40 prosent siden toppen ved begynnelsen av året til 18,19 dollar i slutten av juni. Gullprisen har falt 29 prosent i den samme perioden.

Veldig sterk
Etterspørselen etter både sølv og gull falt, ettersom investorene fikk mindre behov for trygge havner ettersom verdensøkonomien ble mer stabil. Prisene har imidlertid kommet opp igjen den siste tiden ettersom markedsusikkerheten knyttet Feds nedtrapping av stimulansen har økt.

Les også: Varsler nytt gullrush

- Vi ser at pengene flyter inn i edle metaller fra aksjer. Det får også støtte fra dollaren, sier Frank McGhee i Integrated Brokerage Services LLC til Bloomberg News.

- Den fysiske etterspørselen har vært veldig sterk, fortsetter han.

Gull nær bunnen
I forrige uke skrev DN.no at World Gold Council (WGC) at gull prisene kommer til å ta seg opp mot slutten av 2013.

- Vi tror at de spekulative pengene har kommet ut av gullmarkedet. Vi mener at gull er nærmere bunnen enn toppen akkurat nå. Vi kommer til å se et sterkere marked mot slutten av året og inn i neste år, sa investeringssjef Marcus Grubb i WGC til CNBC.

Samtidig spådde analytikerne i Metals Focus at den negative stemningen i gullmarkedet kan trigge et dramatisk shortdekningsrally de kommende månedene, og spår at det kan sende gullprisen opp mot 1.600 dollar per unse mot slutten av året, ifølge Financial Times.

Les også:
Meglere siktet for svindel og forfalskning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.