Investorguru Jim Rogers (71) er viden kjent for å helliggjøre råvarer fremfor aksjer og fikk legendestatus etter at han tjente seg søkkrik sammen med George Soros på 1970-tallet.

- Vi burde snakke om gull, fordi hvor enn jeg går vil folk snakke om det, og jeg eier gull, jeg håper jeg eier gull, sier investoren til DN.no og drar opp noen gull-bullioner fra lommen.

Skulle man få en halvering vil gullprisen gå under 1000 dollar unset. Om den gjør det, og jeg fortsatt er betalingsdyktig, håper jeg at jeg er smart nok til å kjøpe mer Rogers

- Jeg kjøper ikke gull
Etter et prisfall på 28 prosent i 2013, kan det igjen være duket for å kjøpe det edle metallet. Men Rogers oppfordrer til å ha is i magen.

- Jeg kjøper ikke gull, og jeg har faktisk sikret deler av gullet mitt. Jeg tror det vil komme en ny mulighet til å kjøpe gull de neste par dagene, ukene, månedene eller det neste året eller to. Jeg vet ikke sikkert når, sier han.

Den Singapore-baserte investoren mener det er flere grunner til at en ny kjøpsmulighet snart vil vise seg. For det første er den langvarige prisoppgangen et "unaturlig avvik", ifølge ham.

- Svært få investeringsobjekter stiger elleve år på rad uten nedgang, sier Rogers.

India i nøkkelrolle
Et annet viktig poeng, er at indiske politikere har begynt å gi gullprisene skylden for alt som er galt i landet, ifølge investoren. India har i flere tiår vært verdens største gullkjøper, noe myndighetene med blandet suksess har forsøkt å motvirke.

Samtidig leter India etter nye måter å selge gullet sitt på. Selv templene har blitt satt under press for å selge lagrene med gull som de har bygget opp over århundrer, utdyper investoren.

- Myndighetene har sett på ulike måter for templene å selge gullet sitt på, men det gikk ikke særlig langt fordi inderne satt seg på bakbeina. Så dét er på hold for øyeblikket, men de prøver fortsatt å få resten av India til å selge sitt gull. Skjer det, og om - om - de går fra å være den største kjøperen til en selger, så vil det garantert senke gullprisene betydelig, sier Rogers.

- Mystisk og hellig
Svært mange har sett seg blind på sterke prisoppgangen de siste tolv årene, og lånt penger for å kjøpe gull, advarer investoren. I dét ligger noe av svaret for når kollapsen vil komme, mener han.

- Gullprisene vil ikke nå sin endelige bunn før de håpefulle få blir desillusjonert og får panikk. Mange ser nemlig på gull som noe mystisk og hellig som aldri kan tape seg i verdi, sier Rogers.

- Men dersom du får rett i at verdens finansmarkeder vil kollapse over de neste årene, vil ikke etterspørselen etter gull øke, som en trygg havn i et urolig marked?

- Til en viss grad ja. Men det som først skjer er at folk dumper alt de eier, at de får inndekningskrav fra bankene og selger hva som helst. I 2008 (starten på finanskrisen, red. anm) gikk gullprisene kraftig ned, og oljeprisene falt fordi folk dumpet og dumpet det de hadde fordi posisjonene var kraftig belånte, sier Rogers.

Vil selge dollar og kjøpe gull
Når panikk oppstår, faller nær samtlige priser, påpeker han. Det er også grunnen til at Rogers eier store mengder amerikanske dollar, tross i at han har ingen tiltro til den "forferdelig fordervede" valutaen.

- I den uroen som kan komme over det neste året eller to, eller tre, vil mange flokke mot amerikanske dollar. De vil tro det er en trygg havn, men det er det ikke. USA er en den største gjeldsnasjonen i verdenshistorien. Får vi en krise eller en halvkrise, og folk flokker til amerikanske dollar så håper jeg at jeg smart nok til å selge og kanskje kjøpe gull, eller olje, vi får se, sier Rogers.

Investoren peker på at de fleste markeder gjerne halveres ved større korreksjoner, om man ser på historien. Og det begynner å bli lenge siden man sist så en slik halvering i gullmarkedet, opplyser han.

- Gullprisene er lavere, men kun med 30-40 prosent. Skulle man få en halvering vil gullprisen gå under 1000 dollar unset. Om den gjør det, og jeg fortsatt er betalingsdyktig, håper jeg at jeg er smart nok til å kjøpe mer, sier Rogers.

Gullprisene er ned til 1246 dollar per unse på den elektroniske råvarebøren New York Globex mandag.

Toppnotering ble satt i 2011, da gull ble handlet til priser rundt 1900 dollar per unse.






Les mer:
- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi

Les også:
- Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med robot

Her er eurosonens tikkende bombe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.