Onsdag ble det kjent at Yara International må betale en gigantbot på 295 millioner kroner for tre tilfeller grov korrupsjon. Boten er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

Næringsminister Monica Mæland karakteriserer boten som «gedigen og blant de største jeg har hørt om».

- Hvorfor kaller du styreleder Bernt Reitan inn på teppet?

- Det er ikke snakk om å kalle noen inn på teppet, her er det ikke noe teppe å kalle inn på, sier Mæland til DN.no.

- Har du tillit til styret?

- Ja, mitt inntrykk er at styret, som i stor grad har tiltrådt etter at disse kriminelle forholdene er begått, har vært opptatt av både hva som har skjedd og hvordan man forhindrer at dette aldri skjer igjen.

- Så det blir ikke flere som må gå?

- Som eier er jeg opptatt av å opptre ryddig. Det betyr at vi forholder oss til styret, så er det styret som har ansvar for ledelse og den daglige driften, sier hun.

LES OGSÅ: Folketrygdfondet vil ha Yara inn på teppet

Boten er gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009. Tilsammen dreier det seg om bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, ifølge Økokrim.

Viktig med gjennomgang
Så sent som i forrige uke hadde Mæland møte med Reitan og toppsjef Jørgen Ole Haslestad. Mæland avvkrefter at hun og Yara-toppene gjennomgikk saken under møtet, og peker på at saken på den tid var under etterforskning. Da var det status som sto på agendaen. Nå skal saken gjennomgås.

- Nå avsluttes saken ved at selskapet erkjenner skyld for veldig alvorlige kriminelle forhold. Det er viktig å få en gjennomgang av saken og de vurderinger styret har gjort når de erkjenner dette forholdet, sier hun.

LES OGSÅ: - Dette er en svært alvorlig sak

Mæland mener det er svært viktig å sikre at det er innført rutiner som hindrer at dette «noensinne skjer igjen».

- Hvilke konsekvenser kan dette få for omdømmet til norske selskaper?

- Staten har nulltoleranse for kriminalitet og korrupsjon. Det er vanskelig for meg å vurdere hvilke omdømmemessige konsekvenser dette får, men bra er det ikke. Derfor er det viktig at alle norske selskaper, uansett størrelse, opptrer lovlydig, ordentlig og skikkelig, både ute og hjemme, sier næringsministeren.

Yara-aksjen (YAR) steg 1,97 prosent på Oslo Børs etter rekordboten ble kjent, noe som tilsvarer 1,4 milliard kroner. Næringsministeren ville ikke kommentere verdistigningen.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg er opptatt av sakens innhold og alvor, sier hun.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.