Toppsjef Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier varslet allerede ifjor sommer at oppkjøpsmarkedet var i ferd med å løsne.

Det store rushet har imidlertid latt vente på seg, noe også meglerhusets rådgivningsinntekter gjenspeiler.

company:asc

Tar med tid
På dagens kvartalspresentasjon var toppsjefen rask med å konstatere at det er lengre løpetid i slike prosesser enn tidligere antatt.

- Vi hadde trodd at det skulle komme litt før, men vi har ikke sett det sålangt basert på fjoråret, sa Brundtland.

Overfor DN.no opplyser toppsjefen imidlertid at flere prosjekter har blitt med videre fra 2013.

- Forutsetningene har vært tilstede og forutsetningene er enda mer tilstede nå, men fra forutsetningene ligger til rette til det faktisk materialiserer seg i en beslutning hos beslutningstakerne, der forhandlingene noe ganger går bra og andre ikke, tar litt lenger tid enn jeg har trodd, sier Brundtland.

-Frykten må være borte
Over sommeren ifjor stod igjen bankene klare med pengesekkene samtidig som obligasjonsmarkedet kokte. Meglertoppen mente da at flere både burde og ville benytte mulighetene.

- Frykten må være borte eller tilstrekkelig dempet til at man tør, og så må det passe med strategien til det enkelte selskapet, og så må man få til transaksjonen, så det er klart at i ettertid så ser jeg at det var litt optimistisk på tid, sier Brundtland.

Bankene er imidlertid fortsatt veldig tydelige på at de er og vil være dere, ifølge ABG-sjefen.

Olje i spill?
Oljeselskapet Statoil varslet i forrige uke en reduksjon i oljeinvesteringene på over 30 milliarder kroner de neste tre årene.

Det kan også redusere næringsgrunnlaget for underskogen av bedrifter som lever av oljeselskapenes budsjetter.

Brundtland er ikke fremmed for at det kan endre spillet på norsk sokkel der aktører kan bli fusjonert eller kjøpt opp.

- Endringer i rammevilkår eller forutsetninger fører ofte til økt aktivitet, med sammenslåinger og responser på nye forutsetninger. Alt annet like, så er det positivt, sier Brundtland.

- Ikke optimalt
Markedsaktiviteten for finansrådgvining utviklet seg flatt på moderate nivåer også i fjerde kvartal ifjor. Transaksjonsvolumet i Norge og Sverige som helhet var på 7-8 milliarder dollar innen fusjoner og oppkjøp, ifølge ABG.

Brundland erkjente på dagens presentasjon at den stabilt lave aktiviteten ikke var optimal for meglerhuset, men understreket samtidig ABGs sterke markedsposisjon.

- Vi er ganske klart eksponert mot en oppsving i M&A-aktivitet som vi tror kommer på bakgrunn av at transaksjonsvilligheten har økt gjennom at stabiliteten i finansmarkedene har økt, fremtidstroen har økt og de økonomiske utsiktene har økt. Så frykten slipper mer og mer taket. Det øker transaksjonsvilligheten og det kommer vi til å være en del av, sa han.

ABG Sundal Collier, som ble rangert som beste rådgiver i det norske markedet av både Prospera og Mergermarket ifjor, hadde inntekter fra investeringsbankområdet, der rådgivningsvirksomheten inngår, på 107 millioner kroner i fjerde kvartal.

Justert for salget av kapitalforvaltningsvirkomheten er det på linje med samme periode foregående år, opplyser Brundtland.

Befester IPO-posisjon
Av transaksjoner der meglerhuset var involvert i det norske markedet i fjerde kvartal var børsnoteringene av tørrlastrederiet Western Bulk, teknologiselskapet Napatech, oljeselskapet Atlantic Petroleum og gasstankrederiet BW LPG.

Meglerhuset bistod i syv av femten børsnoteringer i Skandinavia i 2013.

Av transaksjoner som står for døren, er det kjent at ABG har fått mandatet med å børsnotere den statlige eiendomskjempen Entra, i samarbeid med Goldman Sachs. Brundtland meldte også om flere mandater på dagens presentasjon.

- Det er en god del som skjer akkurat nå, men vi vet jo ikke hvor mange det blir av, sa Brundtland.

Les også:
<b>Bjørn Kjos: - Hvis noen finner noen nye Dreamlinere på markedet, tips meg!</b>

<b>Skepsis til Kina-tall</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.