139 millioner kroner, eller 22,8 millioner dollar. Det er hva Schlumbergers norske toppsjef Pål Kibsgaard-Petersen dro inn i totalkompensasjon for 2013.

Det kommer frem i en innrapportering til amerikanske finansmyndigheter torsdag kveld.

- Lønn kommer ut hvert år i årsrapportene. Styret og kompensasjonskomiteen gir kompensasjon basert på hva de anser markedet er for den type jobber, sa Kibsgaard-Petersen da DN møtte ham under Oslo Energy Forum sist uke.

Svak kursutvikling
Kibsgaard-Petersen har vært toppsjef for oljeservicegiganten siden 1. august 2011, og har oppnådd en totalavkastning (aksjekursoppgang pluss utbytte) på 26,4 prosent i perioden.

Dette er betydelig svakere enn både den brede S&P 500-indeksen og indeksen som omfatter energiselskapene som er med i indeksen over de 500 største selskapene etter markedsverdi i USA. S&P 500 har gitt 65,3 prosent mens energiindeksen har gitt 35,3 prosent i kursstigning og utbytte fra 2. august 2011 til 14. februar i år. Det viser tall fra Bloomberg.

Ifølge Bloomberg har kompensasjonen i 2011, 2012 og 2013 vært på til sammen 50,9 millioner dollar, som tilsvarer 310 millioner kroner etter dagens valutakurs. Det meste av dette er aksjer og opsjoner. Grunnlønnen er på 1,7 millioner dollar.

Rekord
Med kompensasjonsnivået for 2013 setter Kibsgaard-Petersen rekord blant norske næringslivsledere.

Til sammenligning hadde Aker-sjef Øyvind Eriksen en totalkompensasjon på 24,2 millioner kroner i 2012 Statoil-sjef Helge Lund dro inn 14,4 millioner kroner det året, mens Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas måtte nøye seg med 12,2 millioner.

Oljeserviceselskapet Schlumberger er da også en betydelig større virksomhet enn noen av de norske selskapene. Det Houston- og Paris-baserte selskapet hadde torsdag en markedsverdi på 726 milliarder kroner etter solide 18 prosents kursstigning det siste året.

Store resultater
Selv avviser Kibsgaard-Petersen at han jobber seg ihjel.

- Det er en annen måte press i en sånn jobb enn i andre jobber i selskapet, der man har mer kontroll over egne resultater. I min jobb er resultatene i absolutt forstand prisgitt markedet, tilbud og etterspørsel og makroøkonomi. Men jeg måles på relativ performance, sa han til DN sist uke.

Selskapet har rundt 120.000 ansatte verden over. Det er kjent for å ta inn mange unge talenter og kreve mye av dem. Mange slutter i løpet av få år. De som klatrer i systemet, belønnes til gjengjeld solid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.