Økonomene TDN Finans har snakket med venter ingen endringer hverken i styringsrenten eller -banen torsdag sammenlignet med den sentralbanken la frem på møtet i desember.

Sommeren 2015

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00 og pengepolitisk rapport legges frem samtidig.

I seneste pengepolitiske rapport indikerte Norges Bank at første renteheving ville være i løpet av sommeren 2015.

- Vi tror Norges Bank holder renten uendret og presenterer en rentebane som er veldig lik den de presenterte i desember, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Tidligst neste år

SEB viser til at sentralbanken kommuniserte at første renteheving ville være tidligst sommeren, 2015 men at i rentebanen de presenterte var første renteheving indikert tidlig neste år.

«En nedrevisjon av rentebanen for første halvår kan derfor bare være i tråd med kommunikasjonen fra desember», skriver SEB.

Økonomen i Swedbank tror Norges Bank vil presentere en rentebane som er noe lavere enn den de publiserte i desember.

- Vi tror første renteøkning blir forskjøvet til tredje eller fjerde kvartal i 2015, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til TDN Finans.

Børsum tror det vil være en nedsiderisiko i rentebanen de presenterer på kort sikt, og anslår at de presenterer en 20-prosents sannsynlighet for rentekutt.

- Jeg tror ikke Norges Bank foretar seg noe i neste uke, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til TDN Finans.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror også rentebanen i hovedtrekk vil være ganske uendret, men tror den lange enden kan bli tatt noe ned.

- Vi tror den kan være litt lavere enn desemberbanen litt ut i tid. Tidspunktet for første renteheving tror vi indikeres på samme tid, sommeren 2015, sier Haugland.

Ingen store endringer

Nordea Markets venter heller ikke store endringer fra Norges Bank i neste uke.

- Norges Bank kommer til å holde renten uendret, og jeg tror de vil legge frem en rentebane som indikerer uendrede renter godt inn i 2015, når man da får første renteøkning, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til TDN Finans.

Når det gjelder rentebanen tror heller ikke Bernhardsen at det kommer noen store endringer, og viser til at de fleste indikatorer er i tråd med det Norges Bank venter.

Både SEB og DNB tror det blir et rentemøte uten de store overraskelsene eller nye signalene fra Norges Bank. Danske Bank er enig med DNB i at Norges Bank er fornøyd med hvordan situasjonen er nå.

-Jeg tror sentralbanken er fornøyd med markedet sånn det ligger nå. Kronen er fortsatt svak og det hjelper deres jobb. Da kan de fortsette å holde rentestrategien sin, sier Haugland til TDN Finans.

Jullum viser til at valutakursen er på et bærekraftig nivå, inflasjon på vei tilbake til målet og prisene i boligmarked har sluttet å stige.

- Derfor tror jeg sentralbanken er fornøyd med situasjonen og signaliserer en stø kurs med renteøkning når resten av verden stabiliserer seg tidlig i 2015, sier Jullum.

Les også på DN.no i dag: Asia i dag: Kina aldri vært nærmere finanskrise enn nå  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.