Nato-ambassadørene tar den formelle beslutningen om Jens Stoltenberg som ny generalsekretær fredag klokka 15, melder nyhetsbyrået NTB.

Seniorrådgiver Karsten Friis i Nupi mener utnevnelsen kan få både positive og negative konsekvenser for Norge.

- Via Stoltenberg kan Norge få en litt lettere adgang til høyt nivå i for eksempel USA. Samtidig er det klart at han ikke skal representere Norge, men Nato, sier Friis til DN.

- Det negative er at han er norsk i forhold til Russland. Norge har i dag et godt bilateralt forhold til Russland som vi er avhengig av å opprettholde. I russiske øyne er Nato erkefienden. At sjefen er norsk, vil kunne gi et negativt syn på Norge, sier han.

Tre utfordringer

Nupi-rådgiveren trekker frem det han mener blir de tre viktigste utfordringene Stoltenberg vil stå overfor de neste årene:

  • Forholdet mellom Vesten og Russland

  • Situasjonen i Afghanistan

  • Forholdet mellom USA og Europa

I det øyeblikk utnevnelsen gjøres formelt, er Stoltenberg klar til å ta over som generalsekretær i forsvarsalliansen 1. oktober.

- Forholdet mellom Russland og Ukraina vil være litt annerledes på dette tidspunktet, men forholdet mellom Vesten og Russland vil fremdeles være en av Natos hovedutfordringer, sier Friis.

- Norge har en lang historie med et godt forhold til Russland. Stoltenbergs i og for seg gode relasjon til Russland fra før vil kanskje være hans største styrke, selv om han ikke vil bli like godt tatt imot når han representerer Nato, mener han.

Når det gjelder utfordringen knyttet til forholdet mellom USA og Europa, trekker Friis frem spørsmålet om hvor mye ressurser som skal brukes på forsvar.

Mens europeiske lands kutter i disse utgiftene, gjør ikke USA det.  Friis mener mye av problematikken handler om at mye ressurser brukes parallelt.

- Det å bidra til at Europa får mer effekt for pengene de bruker på forsvar, blir en viktig del av jobben til Stoltenberg de neste fire årene, mener han.

Et lite land

Friis mener det er flere årsaker til at Stoltenberg får toppjobben i Nato.

- Det er mange som kan være rett mann for jobben. Når små land får slike stillinger, handler det litt om at ingen er i mot oss - vi konkurrerer ikke med noen. Det må vi være ærlige og ydmyke nok til å si, mener han.

- Bortsett fra det, handler det også om hans personlige egenskaper og at han har vært statsminister, sier Friis.

Forskeren understreker at Stoltenbergs lange fartstid i politikken vil komme godt med.

- Mye av jobben hans vil handle om å finne politiske kompromisser. Man kan være uenige om både hva som er en trussel og hva man skal gjøre for dem, sier han.

Les også:
Mener nye regler gir «ubetydelig sikkerhetsbedring»- Kostnadene står overhodet ikke i stil
Toppanalytiker frykter ny aksjenedtur
Storavis om Petter Stordalen: En antikapitalistisk milliardær (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.