Karl Ove Knausgård er på lag med prominente forfattere som Salman Rushdie og Günter Grass i kampen mot Tyrkias angrep på ytringsfriheten.

Knausgård er blant en rekke kjente skribenter fra hele verden som uttrykker sterk uro for ytringsfriheten i landet. Med pennen som våpen har de underskrevet et felles brev fra internasjonale PEN som ber Tyrkia oppheve forbudet mot de sosiale nettstedene Twitter og YouTube.

– Vi er forfattere fra hele verden som elsker, lever og puster ord. Vi står sammen i vår tro på at ytringsfriheten er en universell og grunnleggende menneskerett. Herved uttrykker vi vår alvorlige bekymring for «ordenes frihet» i Tyrkia i dag, heter det blant annet i brevet fra den internasjonale forfatterforeningen.

LES OGSÅ: Tyrkisk domstol opphever Twitter-forbud

Coelho og Smith

Den tyrkiske nobelprisvinneren Orhan Pamuk, forfatteren Paulo Coelho, journalistlegenden Günter Wallraff, den syriske journalisten og forfatteren Samar Yazbek og den amerikanske suksessforfatteren Zadie Smith er blant de øvrige som har satt sine navn på oppropet, hvor forbudet blir beskrevet som et uakseptabelt brudd på ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Tyrkias president tvitrer mot Twitter-forbud

Regjeringen i Ankara stengte tyrkeres tilgang til Twitter i forrige uke. Torsdag ble også videodelingsportalen YouTube stengt. Det skjedde etter at statsminister Recep Tayyip Erdogan omtalte lekkasjer publisert på nettsiden som en «ondskapsfull» handling utført av politiske motstandere i forkant av søndagens lokalvalg.

Internettlov

I februar vedtok Tyrkias nasjonalforsamling en ny internettlov som gir tyrkiske telemyndigheter nærmest ubegrenset makt over internett i landet. Twitter-forbudet, som ifølge PEN rammer 36 millioner tyrkiske brukere, begrunnet Erdogan med at nettstedet truet landets sikkerhet.

En tyrkisk domstol opphevet onsdag denne uken regjeringens forbud, men nettstedet var fredag fortsatt stengt i Tyrkia, ifølge PEN.

EU har kalt stengingen av YouTube for «desperat og deprimerende». Oppropet satt i stand av PEN, ber tyrkiske myndigheter om å anerkjenne sine forpliktelser i henhold til internasjonale avtaler.

– Tyrkias politikere er nødt til å forstå at demokrati ikke bare handler om å få flertallet av stemmene i et valg, sier den tyrkiske forfatteren Elif Shafak til PEN.

– Langt utover det, er demokrati en kultur som innebærer inkludering, åpenhet, menneskerettigheter og ytringsfrihet – for hvert enkelt menneske, uavhengig av hvilket parti de må ha stemt på. Det er denne erkjennelsen av hva som utgjør selve kjernen av demokrati, som mangler i dagens Tyrkia, tilføyer hun.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Støre: - Nato trenger den beste, og det får de

Her kan det bli streik onsdag

Dette betyr Stoltenbergs nye jobb for Norge

Gir studentene mer makt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.