Fredag ettermiddag ble det omsider bekreftet. For første gang i NATOs historie skal militæralliansen ledes av en nordmann. Få kan skilte med en bredere politisk erfaring enn Ap-lederen, men eksperter verden over spør seg om han ikke er mer av en due enn en hauk når det kommer til sikkerhetspolitikk.

– Det er ingen motsetning mellom dialog og styrke. Tvert imot. Det er nettopp fordi vi har styrke at vi kan være i dialog med Russland, sier Stoltenberg selv.

– Styrke, kollektiv sikkerhet i NATO og avskrekking gjennom sterke militære kapasiteter er det som gjør det mulig å ha dialog, samtaler og forhandlinger, fortsetter han.

LES OGSÅ: Internasjonal presse hyller Stoltenberg

Mer til forsvaret

Stoltenberg fikk en rekke spørsmål om NATOs vei videre, men vegret seg for å gå i detaljer og viste til at han først tar over etter danske Anders Fogh Rasmussen 1. oktober.

Til tross for dette forbeholdet satte krisen i Ukraina sitt klare preg på fredagens pressekonferanse med statsminister Erna Solberg. Stoltenberg beskrev annekteringen av Krim som en «brutal påminnelse om hvor viktig NATO er».

– Vi er på en brutal måte minnet på at landenes uavhengighet, suverenitet, grensenes ukrenkelighet, fred og stabilitet ikke er noen selvfølgelighet, sa han.

Stoltenberg har selv hatt et godt, profesjonelt forhold til det russiske lederskapet gjennom mange år. Det håper mange nå vil komme til nytte. Men den kommende NATO-sjefen uttrykte seg ikke utelukkende i optimistiske vendinger.

LES OGSÅ: Støre: - Nato trenger den beste, og det får de

– Opprustningen fra russisk side, kanskje spesielt utviklingen av kryssermissiler, minner oss om at vi er nabo til en stormakt med økende militær kapasitet og aktivitet, sa Stoltenberg.

Forsvarsutgifter

En av de store utfordringene den nye generalsekretæren må ta fatt på, er sviktende europeiske forsvarsbudsjetter og amerikanske forventninger om at forbundsfellene i Europa må bidra mer.

Stoltenberg erkjenner at den russiske styrkeoppbygningen understreker viktigheten av tilstrekkelige bevilgninger, men også en effektiv struktur på forsvaret.

– I mange land er det lave bevilgninger, men også dårlig bruk av pengene. I Norge har vi både økt bevilgningene og omstrukturert forsvaret. Det gir resultater, sier han.

LES OGSÅ: Erna Solberg gratulerer Jens Stoltenberg

– En av grunnene til at jeg ble valgt, er at jeg har en klar forståelse av at politikk innebærer vanskelige valg. Vi må akseptere at mange NATO-land er i en vanskelig økonomisk situasjon, fortsetter han.

Ute av politikken

Prosessen som ledet fram til utnevnelsen startet i januar, på initiativ fra Tyskland og USA, som først tok kontakt med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Stoltenberg poengterte at tilbudet kom overraskende på ham, og statsminister Erna Solberg (H) bekreftet at regjeringen og utenrikstjenesten talte hans sak overfor andre NATO-land.

– Jeg har aldri deltatt i en valgkamp der jeg har gjort så lite selv, sa Stoltenberg, som trekker seg som Arbeiderpartiets leder på et ekstraordinært landsmøte som trolig vil bli avholdt før sommeren.

– Det er vemodig og veldig rart, men det er en tid for alt, sa Stoltenberg, som tilføyde at han trolig ikke vil komme tilbake til norsk politikk.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Støre: - Nato trenger den beste, og det får de

Her kan det bli streik onsdag

Dette betyr Stoltenbergs nye jobb for Norge

Gir studentene mer makt

 

Støre om Stoltenbergs avgang
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.