Søndag ankommer Xi Brussel, som den første kinesiske leder siden EU opprettet diplomatiske forbindelser med Kina for 40 år siden.

I et forsøk på å bryte isen og dempe motstanden mot en frihandelsavtale, satser den kinesiske lederen på godt, gammeldags panda-diplomati.

To kinesiske pandabjørner, Xing Hui og Hao Hao, ble sendt til Europa i forveien, og er nå på utlån til en dyrehage i utkanten av Brussel.

Under besøket skal Xi hilse på de to dyrene, for å minne alle om hvor de kommer fra.

Felles interesser

– Våre felles interesser veier langt tyngre en våre motsetninger. Nå må vi se nærmere på hvordan vi kan utvide vårt partnerskap, sier Kinas ambassadør til EU, Yang Yanyi.

Såkalt panda-diplomati er en velkjent kinesisk tradisjon som ledelsen i Beijing ofte har brukt for å bedre forholdet til omverdenen. Om det også vil fungere overfor EU, er usikkert.

LES OGSÅ: Brende: – Ingen enkle løsninger i Kina-forholdet

Anklager

EU anklager kinesiske myndigheter for å subsidiere statlige virksomheter, noe som gjør dem i stand til å utkonkurrere europeiske konkurrenter.

For knapt et år siden endte striden nesten med full handelskrig, og Xi vil derfor bli møtt med betydelig skepsis når han skal forsøke å overtale Brussel til å inngå en frihandelsavtale.

Viktig handelspartner

Kina er EUs største handelspartner. Handelen er doblet siden 2003, og utgjør nå over 8 milliarder kroner daglig.

Sett fra Kinas side kommer EU på andre plass, nest etter USA, men forholdet har vært preget av en lang rekke krangler om alt fra stål til vin og solcellepaneler.

LES OGSÅ: Asia i dag: Første lønnsøkning på 19 år i Japan

Kina håper nå å legge dette bak seg og inviterer EU til et betydelig tettere handelssamarbeid.

– Vi må se på det store bildet. Det vil ikke bare komme Kina til gode, men også Europa, sier Yang.

Skepsis

Blant dem som ivrer etter en frihandelsavtale med Kina, er britenes statsminister David Cameron.

Andre EU-land er betydelig mer skeptiske og peker også på at menneskerettighetssituasjonen i Kina ikke tilsier noe tett samarbeid.

EU-kommisjonen har gjort det klart at en avtale forutsetter at europeiske selskap får lettere adgang til det kinesiske markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.