Boligprisene var 1,4 prosent høyere i mars enn i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent. Prisene er nå 0,3 prosent høyere enn i mars i fjor.

Det viste eiendomsmeglerbransjen månedlige prisstatistikk som ble lagt frem torsdag.

- Dette er veldig sterke tall og overrasker oss. Boligmarkedet kan trygt friskmeldes av disse tallene, sier Christian V. Dreyer, administerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

- De positive tendensene de siste månedene forsterket seg i mars. Boligprisene stiger normalt i mars, men veksten er betydelig sterkere enn ventet. Dette vitner om et solid boligmarked og boligkjøpere med positive forventninger. Prisnedgangen vi opplevde i 2013 er nå blitt korrigert, sier Dreyer.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets karakteriserer utviklingen som «definitivt sterkere enn forventet».

- Det er overraskende i lys av den avdempningen som skjedde i andre halvår ifjor, sier Haugland til DN.

Nådd toppen?

Gjennomsnittsprisen hittil i 2014 er likevel 0,4 prosent lavere enn snittprisen i 2013.

- Det er ikke utenkelig at vi har sett pristoppen for i år, i alle fall regner vi med at det meste av årets prisvekst er tatt ut nå, legger han til.

Prisutviklingen er kraftigst for eneboliger, som har steget 2,3 prosent i pris siden mars ifjor. Delte boliger har steget 1,3 prosent, mens leiligheter har falt 1,0 prosent i pris.

Antall solgte brukboliger har gått opp med 12,2 prosent sammenlignet med tilsvarende måned ifjor. I mars ble det solgt 7.067 boliger mot 6.300 i mars ifjor.

- Det har vært en stor oppgang i antall solgte boliger sammenlignet med mars ifjor. Salgsvolumet både for mars og samlet for første kvartal er nå på et historisk høyt nivå, sier Dreyer.

Det var 12.928 aktive boligannonser på Finn.no ved utgangen mars.

Svakest i Oslo

Statistikken viser at boligprisene har steget over nesten hele landet i mars. Av de største byene har Tromsø sterkest vekst med 2,1 prosent, mens Oslo har svakest vekst med 0,5 prosent.

- Markedet oppleves fortsatt som selektivt flere steder. Men for landet samlet har boligprisene så langt i år utviklet seg sterkere enn forventet, fortsetter Dreyer.

Etter flere måneder med prisfall i høst, har bruktboligmarkedet etter nyttår vist tegn til bedring. Det var derfor knyttet spenning til om mars-tallene skulle vise at oppgangen fortsetter.

Spådde nedgang

I januar spådde Eff at prisene skulle falle 1 til 3 prosent i 2014 sammenlignet med 2013.

De ferske tallene viser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for hele landet er 32.327 kroner. I Oslo er gjennomsnittprisen per kvadratmeter 47.408 kroner.

Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

For boliger omsatt i mars tok det i gjennomsnitt 40 dager å formidle boligen. Det er ned fra 48 dager i februar. I mars 2013 var imidlertid gjennomsnittlig formidlingstid 29 dager. 

Raskest omsetningstid har Bodø, der det i mars bare tok 15 dager å formidle boligen. Lengst omsetningstid har Aust-Agder. Der tok det hele 138 dager å formidle en bolig i mars. I Oslo tok det 26 dager.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.