Den varslede militæraksjonen mot separatister i Ukraina startet for alvor tirsdag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er sju busser med 100 fallskjermjegere og 20 stridsvogner med personell på vei til Slavjansk som en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

To helikoptre med ukrainske soldater har landet i utkanten av byen Kramatosk, og utenlandske journalister skriver at over 300 personer har samlet seg ved flyplassen og at stemningen er amper.

– Enkelte mener ukrainske myndigheter angriper deres folk, skriver VG-journalisten Brynjar Skjærli på Twitter.

Den ukrainske nettsiden Korrespondent hevder at et ukrainsk helikopter er skutt ned ved flyplassen i byen Kramatorsk. Samtidig vises det til russiske opplysninger om at det både er døde og skadde på stedet, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

- Fire personer drept

Fire personer er drept i kampene om flyplassen i Kramatorsk tirsdag, ifølge statlig russisk TV, Russia-24.

De fire er russiske terrorister, skriver den ukrainske, engelskspråklige nettavisen Kyiv Post.

Det har ennå ikke kommet en offisiell bekreftelse av antall døde. En talsperson for separatistene sier at én i deres rekker har blitt skadd i kampene.

Ifølge Ukrainas midlertidige president Oleksander Turtsjinov er flyplassen i Kramatorsk tatt tilbake fra de prorussiske aktivistene og er igjen under myndighetenes kontroll.

Vil at minister skal gå

De midlertidige makthaverne i Kiev ga opprørerne tidsfrist mandag morgen til å gi fra seg okkuperte bygg og våpen. Dette ble ikke etterfulgt, og dermed ble antiterroroperasjonen iverksatt.

– Operasjonen begynte natt til tirsdag. Målet med dette tiltaket er å beskytte borgerne i Ukraina, sier Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov ifølge Russia Today.

– Den kommer til å bli gjennomført steg for steg, balansert og ansvarsfullt. Jeg vil understreke igjen at målet med dette er å beskytte Ukrainas borgere, sier han ifølge Interfax.

Men flere av Ukrainas innbyggere er ikke imponert over myndighetenes reaksjon på krisen. Mandag kveld satte flere hundre nasjonalister fyr på bildekk utenfor Parlamentet og krevde innenriksministerens avgang.

– Veldig dramatisk

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll mener faren for krig rykker stadig nærmere i Ukraina.

– Situasjonen er veldig dramatisk, sier Bukkvoll som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NRK.

– Hvis du hadde tegnet et slikt scenario for meg for et halvt år siden, ville jeg ha avskrevet det som helt usannsynlig. Nå er det i ferd med å skje. Det vil si, det er ikke krig ennå, men det beveger seg i den retning, sier han.

Ifølge Bukkvoll vil det sannsynligvis i løpet av kort tid bli regelrette kamphandlinger mellom ukrainske styrker og det han beskriver som okkupanter.

NATO griper ikke inn

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen anklager Russland for å være dypt involvert i krisen i Ukraina, men sier at NATO ikke diskuterer en militær inngripen.

– Vi kommenterer aldri etterretning, men ut fra det som er synlig, er det veldig klart at Russlands hånd er dypt involvert i dette, svarer Fogh Rasmussen på spørsmål om han har sett noen bevis på at russerne er involvert i hendelsene øst i Ukraina.

Dmitrij Peskov, en talsmann for Russlands president Vladimir Putin, sier at det ikke er noen russiske militærstyrker i Øst-Ukraina.

– Dette er en absurd påstand. Det er ingen russiske styrker der, sa Peskov tirsdag og antydet at vestlige myndigheter bevisst ignorerer Russlands forsikringer.

Helikoptre til Slavjansk

To ukrainske helikoptre har tirsdag landet i Kramatorsk med forsterkninger til Slavjansk, ifølge vitner.

Helikoptrene landet på en militær flyplass i Kramatorsk, som ligger 15 kilometer fra Slavjansk.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er sju busser med 100 fallskjermjegere og 20 stridsvogner med personell på vei til Slavjansk som en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt kontroll over bygninger som tilhører de regionale styresmaktene i flere byer øst i Ukraina.

Ukrainas midlertidige president Oleksander Turtsjinov sier tirsdag ettermiddag at myndighetene igjen har fått kontroll over flyplassen i Kramatorsk, som var okkupert av prorussiske aktivister. Ifølge statlig russisk TV ble fire personer drept i kampene om flyplassen.

LES OGSÅ:

Taktikken som sikret rekordkontrakten

- Mer enn dobbelt så stor som ventet

Statoil-topp: - Business as usual i Russland

Eurosonen leverer handelsoverskudd som ventet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.