Rotorbladene blaff-blaff-blafrer mens snøen piskes opp.

Helikopteret lander med et brøl. Man legger skiene i en korg og klatrer ombord.

Minutter senere står man på toppen av en urørt fjellside. Ikke et menneske eller skispor i sikte. Det eneste man kan skimte, er en fargerik prikk nede i dalbunnen: Helikopteret, ventende på å frakte deg til neste topp.

– Faaaaantastisk! hyler en gjest før hun forsvinner i en sky av frossent regn.

Snobber nedover

Heliskiing har lenge vært drømmen for mange skifolk.

Mot fyrstelig betaling har man kunnet leie helikopter med guide og plass til kun en håndfull personer.

RIMELIGE LØFT. Jen Brill tilbyr enkeltturer med helikopter til 900 kroner per løft. – Vi er stolte av å si at vi snobber nedover, sier Jen Brilltil Dagens Næringsliv.
RIMELIGE LØFT. Jen Brill tilbyr enkeltturer med helikopter til 900 kroner per løft. – Vi er stolte av å si at vi snobber nedover, sier Jen Brilltil Dagens Næringsliv. (Foto: Johannes W. Berg)
Turoperatørene har tilgang til private fjellområder, hvor man kan renne i dyp snø så lenge lårene makter.

Men eget helikopter, innlosjering på luksushytter, gourmetmat, massasje og fri bar koster.

Et ukesopphold på de mest populære heli-hyttene koster fort en god norsk månedslønn. Det er blitt for dyrt for mange, ikke minst etter finanskrisen.

KART. Hjemmelaget for skiløypene.
KART. Hjemmelaget for skiløypene. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Over hele Nord-Amerika vokser det nå frem nye og rimeligere varianter. Kortere turer og enklere overnatting er blant lokkemidlene.

I den gamle gullgraverbyen Silverton i fjelldelstaten Colorado har ekteparet Jen og Aaron Brill tatt utviklingen på alvor.

Som første – og trolig eneste – selskap i Nord-Amerika tilbyr de enkeltturer med helikopter. Prisen er 900 kroner per løft.

– Vi er stolte av å si at vi snobber nedover. Vi retter oss mot dem som har minst, «the dirtbag». Rikingene vil alltid ha råd til å betale 50.000 kroner dagen for privathelikopter, sier Jen Brill.

Må booke heispass

Anlegget i Silverton åpnet for drøyt ti år siden, med kun én heis. Slik er det den dag i dag.

Likevel står folk i kø – gjerne i ukevis.

DYRT UTEN DEKNING. Mica Lodge er den luksuriøse basen til Mica Heli Guides. Det flotte skiterrenget kan nytes i fred og ro. Stedet har ikke mobildekning, og det er uten veiforbindelse vinterstid.
DYRT UTEN DEKNING. Mica Lodge er den luksuriøse basen til Mica Heli Guides. Det flotte skiterrenget kan nytes i fred og ro. Stedet har ikke mobildekning, og det er uten veiforbindelse vinterstid. (Foto: Endre Løvaas)
Silverton vil ikke ha flere enn 80 gjester per dag. Heiskort må reserveres på forhånd. Er det fullt, må man vente.

Og det gjør folk, til tross for beliggenheten mange timer fra nærmeste flyplass og storby.

Et årlig snøfall på nærmere ti meter, samt bratte fjellsider, morsomme klipper og tynn granskog lokker folk fra hele kloden.

Tanken om å tilby heliskiingen oppsto ved en tilfeldighet. Sponsoren til snøbrettstjernen Shaune White bygde en halfpipe i dalen slik at han kunne trene til Vinter-OL.

De trenger et helikopter for å frakte snø. Samtidig hadde skitrekket behov for helikopter for å sikre skredutsatte områder rundt anlegget.

– Vi så et hull i markedet, og begynte å tilby heliskiing på si’, forteller Jen Brill.

Anlegget er svært spartansk. Varmestuen er et telt, mens skiutleien skjer fra en pensjonert skolebuss.

RIMELIGE LØFT. Jen Brill tilbyr enkeltturer med helikopter til 900 kroner per løft. – Vi er stolte av å si at vi snobber nedover, sier Jen Brill
                  til Dagens Næringsliv.
RIMELIGE LØFT. Jen Brill tilbyr enkeltturer med helikopter til 900 kroner per løft. – Vi er stolte av å si at vi snobber nedover, sier Jen Brill til Dagens Næringsliv.
Gjestene får streng beskjed om å ta med mat og vann før de kommer, siden det finnes hverken vått eller tørt i anlegget.

– Vi har ingen planer om å utvide, men det hadde vært hyggelig med vannklosett og innlagt vann, medgir Jen.

Vil ha «ekte» skifolk

Også nord for grensen, i snørike British Columbia i Canada, står gamle tradisjoner for fall.

Nystartede Kingfisher Heli-skiing tilbyr to opplegg: heli-skiing med lukusovernatting eller spartansk innlosjering.

Prisene er deretter.

– Heliskiing er veldig dyrt og eksklusivt. Vi ville tilby et produkt som er mer tilgjengelig og rettet mot grasrota, sier Matt Devlin.

PIONERER. Silverton Heliskiing sitt helikopter henter entusiastene.
PIONERER. Silverton Heliskiing sitt helikopter henter entusiastene. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Årets sesong er selskapets første. 75 prosent av gjestene valgte den billige varianten.

– Vi vil ha ekte skikjørere som er her for kjøringen. Vi er ikke størst eller best, men vi vil ha det skikkelig morsomt i fjellet. Når snøen er stabil, kjører vi bratt. Sikkerhet kommer alltid først, men etter det er målet at gjestene skal ha det gøy, sier Matt Devlin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.