Skatt øst, politiet og toll­vesenet gikk til samlet aksjon mot gullbutikker på Oslos østkant i slutten av mai 2012. For tre uker siden ble en av disse, Sheikh Enterprises, ranet av maskerte gjerningsmenn midt på dagen.

– Seks av de ti kontrollerte gullbutikkene har totalt fått økt inntektene med 47 millioner kroner. Unndratt merverdiavgift utgjør 20,7 millioner kroner. I tillegg har tollvesenet avdekket forhold hos flere av butikkene, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen hos Skatt øst.

AKSJONERTE. Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen.
AKSJONERTE. Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen. (Foto: Per Thrana)
Skatt øst vurderer i disse dager å politianmelde flere av utsalgene. Kristiansen understreker at noen av sakene ennå ikke er ferdigbehandlet hos skattemyndighetene.

– De seks butikkene har alle drevet import av gull fra Østen, og her er det tolldeklarert gull med altfor lav verdi. For eksempel er gullvarer deklarert og regnskapsført til å inneholde fire karat gull, mens gullvarene i realiteten besto av 22 karat gull. Slik er det unndratt avgifter. I tillegg er det avdekket omfattende svart omsetning av gullvarer, sier Kristiansen.

Kan bli slått konkurs

I slutten av januar i år sikret Skatt øst seg arrest for inntil 4,2 millioner kroner i eiendeler hos Sheikh Enterprises as på Grønland, som er et av de kontrollerte gullutsalgene.

Av arrestkjennelsen fremgår det at gullbutikken er mistenkt for å ha unndratt moms, skatt og toll for vel 12,8 millioner kroner i perioden 2008 til og med 2011. Dersom det bokførte gullsalget i de fire årene er korrekt, har Sheikh Enterprises ifølge arrestkjennelsen solgt gullvarene «til en pris som gjennomsnittlig ligger lavere enn virksomhetens egen innkjøpspris», og dermed med tap.

Takstene Sheikh Enterprises har gitt til forsikringsselskapet sitt viser dessuten en «langt høyere gullpris» enn det som fremgår av regnskapene, heter det i kjennelsen.

Skattemyndighetene varslet 25. november ifjor endring av selskapets ligning og moms og om bokføringspålegg. Sheikh Enterprises fikk også beskjed om ileggelse av tilleggsskatt, skjerpet tilleggsskatt, tilleggsavgift og tvangsmulkt, fremgår det av arrestkjennelsen.

Gullbutikken skal ifølge kjennelsen heller ikke hatt brukthandelbevilling, selv om man handlet med brukt gull. Tollvesenet har et utestående krav på vel 3,5 millioner kroner og har begjært Sheikh Enterprises konkurs. Konkursbegjæringen skal opp for Oslo byfogdembete 23. april, men tollyndighetene vil ikke si noe om kravet under henvisning til at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i saken utover det som fremgår av arrestkjennelsen. Denne arresten er en av flere reaksjoner som følge av aksjonen mot gullutsalgene i mai 2012, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen.

Skiftet adresse og driftsselskap

Sheikh Enterprises ble utsatt for et væpnet ran lørdag 29. mars. Selv om gullbutikken på Grønland har samme navn som tidligere, drives den nå av Quasim Ahmad gjennom selskapet Karat Gull as, opplyser styreleder Sofia Ahmad i Sheikh Enterprises as.

Sofia Ahmad er mor til den nåværende driveren av gullbutikken, og ønsker hverken å kommentere arrestkjennelsen eller konkursbegjæringen. Sheikh Enterprises as meldte adresseendring like etter at arrestkjennelsen kom, og har siden hatt tilhold på en annen adresse enn butikken.

– Vi er kjent med arrestkjennelsen, men har foreløpig ingen kommentarer til dette, sier politiinspektør Einar Aas, som leder etterforskningen av ranet mot Sheikh Enterprises.

DN har ikke lykkes med å komme i kontakt med Quasim Ahmad, som nå driver gullbutikken.

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst forteller at formålet med aksjonen våren 2012 var å kontrollere om gullutsalgene hadde tillatelser til å selge gullvarer kjøpt fra privatpersoner, og at fire av de syv som skulle hatt tillatelser manglet dette. Disse fikk forelegg fra 50.000 til 100.000 kroner.

– Bakgrunnen for aksjonen var den kraftige utviklingen i gullprisen som fra 2010 til 2011 medførte at antall tillatelser som ble gitt for salg av brukt gull økte fra åtte til 93. Hensikten med å kreve tillatelser er å motvirke heleri, sier Kristiansen.

Fem av de kontrollerte gullbutikkene har fått bokføringspålegg.

Les også:
- Dreier seg om langt mer enn et knippe norske bedrifters fortjeneste  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.