På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet gjennomgått, sammenstilt og vurdert forskning og annen kunnskap om økologisk mat. Rapporten skal overleveres til Mattilsynet 30. april.

– Bakgrunnen er at vi ønsker et vitenskapelig grunnlag for å vurdere forskjellen mellom økologisk og konvensjonell mat. Det er mange meninger og påstander om økologisk mat, men nå får vi samlet den hittil største gjennomgangen av vitenskapelig kunnskap om økologisk mat, sier seksjonssjef for planter og økologi i Mattilsynet, Are Sletta til NTB.

Mat fra økologisk landbruk er framstilt med bruk av husdyrgjødsel og annen organisk gjødsel, uten kjemiske sprøytemidler. Økologiske produkter er framstilt uten kunstige aroma- og fargestoffer, og med strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler.

– Vi har sett på hva forskningen sier om forskjeller mellom økologisk og konvensjonell produksjon, og hva det betyr for smittestoffer som antibiotikaresistens, dyrenes velferd, næringsstoffer, plantehelse og ikke minst folkehelse, sier kommunikasjonssjef i Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Astrid Bjerkås til NTB.

Ifølge Statens Landbruksforvaltning (SLF) fortsatte omsetningen av økologiske varer å øke i fjor. Omsetning av økologiske matvarer gjennom dagligvarebutikker økte med 16 prosent i 2013, til 1,35 milliarder kroner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.