Første post på programmet da den amerikanske presidentens fly landet i Tokyo onsdag, var samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe.

Obamas mål er å stålsette USAs allierte i området til ikke å la seg kue av et stadig mer selvhevdende Kina. Kinesisk presse skrev for sin del onsdag at Obamas og USAs mål er å «sette Kina i bur».

I tillegg til Japan skal Obama besøke Sør-Korea, Malaysia og Filippinene. Besøket innledes samtidig som det er en viss frykt for at Nord-Korea igjen vil gjennomføre en atomprøvesprengning.

Står sammen

– Det fundamentale budskapet de to lederne forsøker å sende, er at de står sammen i møtet med Kinas selvsikre oppførsel, sier en tidligere diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Presidentflyet Air Force One landet tidlig onsdag ettermiddag norsk tid på en flyplass utenfor Tokyo.

Formålet med besøket er å forsikre landets allierte i regionen om at de har amerikansk ryggdekning i sikkerhetspolitikken. Samtidig må Obama passe på at han ikke skader USAs viktige forhold til Kina.

Spent i regionen

Japan har for tiden et svært spent forhold til både Kina og USA-allierte Sør-Korea.

Et medlem avJapans regjering og rundt 150 folkevalgte besøkte tirsdag den omstridte minnelunden Yasukuni, dagen før Obama landet i Tokyo, og mandag sendte statsminister Abe en offergave til stedet.

Offisielle, japanske besøk til det hellige stedet utløser alltid sterke reaksjoner fra stater som Japan var i krig med, særlig Kina og Sør-Korea. Også USA har tidligere reagert på at Abe har besøkt stedet.

Både Filippinene og Malaysia er i strid med Kina om territorialfarvann og rettigheter i Sør-Kinahavet. Kina gjør krav på nesten hele det store havområdet, som er større enn Middelhavet.

Sjeldent besøk

Samtidig leverte Japan tirsdag en offisiell protest til Kina etter at landet tok beslag i etjapansk lasteskip. Myndighetene i Shanghai har opplyst at skipet holdes tilbake på grunn av penger rederiet angivelig skylder fra 1930-tallet. Japan okkuperte da store deler av Kina.

Obamas besøk i Tokyo er det første offisielle statsbesøket fra en amerikansk president siden Bill Clinton besøkte Japan i 1996.

– Obama må forsikre Japan om at alliansen mellom landene ligger fast, men samtidig kan han ikke gjøre noe som provoserer Kina. Så det er en delikat situasjon, sier Jeffrey Kingston, lederen for avdelingen for avdelingen for Asia-studier ved det amerikanske Temple-universitetets avdeling i Tokyo.

LES OGSÅ:

«Ukens viktigste tall» overrasker positivt  

Asia i dag: Svak bedring i Kina

Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.