Frontline 2012 selger sine gjenværende 25 nybyggingskontrakter for store tørrlastskip til Knightsbridge Tankers. Dermed vil Knightsbridge kontrollere en flåte på 39 capesize-carriere, fartøyer på rundt 180.000 dødvekttonn.

Skipene skal leveres fra verftene i tidsrommet fra september i år til september 2016. De fleste, 14, ferdigstilles neste år.

Som oppgjør utsteder Knightsbridge 62 millioner nye aksjer til Frontline 2012. Dette skal skje i to omganger, i høst og i mars neste år, og betyr at Frontline 2012 vil eie 70 prosent av aksjene i tørrlastrederiet. I tillegg har John Fredriksen gjennom et av sine private selskaper tre prosent i selskapet, som er børsnotert i New York. Han eier rundt 50 prosent i Frontline 2012.

Bytteforholdet er basert på verdijustert egenkapital på grunnlag av skipsmegleranslag ved utgangen av mars, og oppgis til 44/56 for Knightsbridge/Frontline 2012.

Det er ventet at Frontline 2012 etterhvert vil sende Knightsbridge-aksjene videre til sine eiere, slik at de får et direkte eierskap også i dette rederiet.

Utbytteaksje

De gjenstående betalingsforpliktelsene på de 25 skipene oppgis til 894 millioner dollar. Med en antatt belåning på rundt 33 millioner dollar per fartøy er nybyggingsprogrammet fullfinansiert. Nødvendighetsraten for å drive dem i kontantmessig balanse vil trolig ligge i underkant av 15.000 dollar dagen.

Arctic Securities’ shippinganalytiker Erik Nikolai Stavseth venter at Knightsbridge blir en skikkelig utbytteaksje etterhvert som tørrlastmarkedet bedrer seg. Han mener aksjeposten som Frontline 2012 blir sittende med alene forsvarer prisingen av Frontline 2012-aksjen på otc- (over the counter) listen.

Hvis man tror på det regnestykket, betyr det at man får Frontline 2012s tankflåte og den gjenværende aksjeposten selskapet sitter med i gassrederiet Avance Gas gratis.

Stavseth serverer klare kjøpsanbefalinger både på Knightsbridge og Frontline 2012, og mener førstnevnte er en doblingskandidat. For Frontline 2012 ser han en oppside på 50 prosent og et kursmål på 75 kroner.

Andre runde

For halvannen måned siden solgte Frontline 2012 fem tilsvarende tørrlastskip til Knightsbridge Tankers. Prisen ble da avtalt til 61 millioner dollar per stykk.

Når det korrigeres for kostnader i byggeperioden, anslo DN gevinsten for Frontline 2012 til mellom 10 og 12 millioner dollar per skip. Kjøperen betalte 24 millioner dollar kontant og overtok 150 millioner dollar i gjenstående forpliktelser på nybyggene.

Denne gangen gjennomføres det et rent aksjebasert oppgjør.

– Vi er glade for dealen med Knightsbridge. Dette er enda et skritt videre i strategien som vi har valgt for Frontline 2012, sier Fredriksens nære medarbeider Jens Martin Jensen.

Navnet til tross; Knightsbridge er i dag et rendyrket tørrlastrederi etter å ha kvittet seg med sitt siste råoljetankskip for et års tid siden.

Les også:
Tror børsnykommer kan bli slukt av Fredriksen & Stolt-Nielsen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.