Det høyreekstreme partiet Nationaldemokraterna legger ned i Sverige og oppfordrer sine sympatisører til å stemme på Sverigedemokraterna.

– Det er med stort vemod jeg må meddele at Nationaldemokraterna nå tar pause. Det innebærer at virksomheten legges ned og at vi ikke kommer til å stille kandidater i valget, skriver lederen Marc Abramsson på partiets hjemmeside.

Han oppfordrer partiets sympatisører til å stemme på Sverigedemokraterna under høstens valg og ber samtidig de som «søker utløp for aktivisme» om å slutte opp om den høyreekstreme og sterkt rasistiske organisasjonen Nordisk ungdom.

– Genuine nasjonalister

– Jeg akter selv å stemme på Sverigedemokraterna i dette valget og sette kryss for personer som jeg kjenner og vet er genuine nasjonalister og Sverige-venner, fortsetter han.

Nationaldemokraterna ble dannet av en gruppe utbrytere fra Sverigedemokraterna i 2001, og partiet har hatt folkevalgte i Södertälje og flere andre kommuner.

I Nykvarn hoppet imidlertid partiets representant av og sluttet seg til de nynazistiske Svenskarnas parti.

Nynazister

Selv om Nationaldemokraterna opp gjennom årene har nektet for å være nynazister, har partiet ved en rekke anledninger demonstrert sammen med de nynazistiske organisasjoner som Svenska motståndsrörelsen og Nationalsocialistisk Front.

Abrahamsson har selv sonet en dom for å ha deltatt i et angrep mot en homomarsj i Stockholm.

Ifølge tidsskriftet Expo, som overvåker de høyreekstreme miljøene i Sverige tett, har partiet også hatt stor medlemstilstrømning fra den nynazistiske organisasjonen Nationell Ungdom.

Krympende miljø

Nå er miljøet i ferd med å krympe, konstaterer Abrahamsson.

– Helt siden 2004 har den nasjonale bevegelsen krympet antallsmessig på alle fronter. Det selges færre produkter, det er færre som bestiller informasjonsmateriell og det er færre aktiviteter, skriver han på hjemmesiden.

Les også: Ledigheten stiger i Sverige
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.