Iran kutter subsidiene på bensin, noe som over natten førte til et prishopp på hele 75 prosent.

President Hassan Rouhani håper at kuttet i subsidier vil bidra til å bedre økonomien i Iran, som sliter tungt under vestlige sanksjoner.

Prishoppet på bensin blir en test på Rouhanis popularitet i befolkningen, som fra før er misfornøyde med inflasjonen som er langt høyere enn det presidenten har forespeilet dem.

Iranerne sto i lange køer for å fylle tanken før de nye bensinprisene trådte i kraft, men det er hittil ikke kommet meldinger om sosial uro som følge av kuttet i subsidiene.

I 2007 kom det til sammenstøt flere steder i Iran etter at myndighetene innførte rasjonering av billig bensin.

Iranske motorister kunne tidligere kjøpe en begrenset mengde bensin til 4.000 rijal per liter, noe som tilsvarer i underkant av 1 krone.

Etter prishoppet må de ut med i underkant av 1,70 kroner per liter for rasjonerings kvoten, mens bensin ut over denne vil koste om lag 2,40 for literen.

Til tross for prisstigningen er det få land i verden som har lavere bensinpris enn Iran, men i et land der hver fjerde går helt eller delvis arbeidsledig vil mange likevel oppleve prishoppet som tungt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.