Den norske superforvalteren Andreas Halvorsen (54) har hatt stor suksess i USA med sitt hedgefond Viking Global Investors.

Totalt forvalter fondet nesten 170 milliarder kroner, og Halvorsen kunne blant annet juble over en avkastning på 19,4 prosent i 2012.

I 2011 hadde Halvorsen en personlig inntekt på over 1,2 milliarder kroner.

Ifjor ble han kåret til verdens nest beste hedgefond-forvalter i fond åpen for eksterne investorer. Da dro han inn 4,5 milliarder dollar (rundt 27 milliarder kroner) for sine investorer i hedgefondet Viking Global Investors.

Men i år har det gått betydelig tråere. At den brede S&P 500-indeksen er ned rundt én prosent hittil i år har ikke gjort det lett å tjene penger for børsinvestorene i USA.

Nest verste på 15 år

Flere av USAs hedgefond har hatt en hard vinter og en kald vår, skriver Finansavisen. Viking Global Investors er ikke noe unntak med et fall på 8,2 prosent i løpet av mars og april.

Fallet i mars på 4,2 prosent skal ifølge avisen være den nest verste måneden siden fondet ble startet i 1999.

Wall Street Journal skriver at tapene skyldes en flokkmentalitet hvor flere av de største hedgefondene har fosset rett inn i de samme aksjene.

- Blant hedgefondforvalterne har det blitt vanlig med tøylesløs kopiering. Så fort noen får en idé så hopper alle på det, sier Brian Shapiro, grunnlegger av hedgefond-analysehuset Simplify LCC, til avisen.

Begynte med Tiger

Allerede tidlig på 1990-tallet dukket Halvorsens navn opp i forbindelse med det amerikanske fondet Tiger Managements mange investeringer i Norge. Særlig tjente Tiger store penger på flere investeringer i riggselskaper.

For pressen har Halvorsen vært vanskelig å få kontakt med. En av de få gangene han selv har gått ut i offentligheten var da han i 1997 gikk ut med støtte til fusjonen mellom Storebrand og Kreditkassen. På motsatt side sto Orklas Jens P. Heyerdahl og Kjell Inge Røkke. Den kampen tapte Halvorsen.

Året etter var fryktelig for Tiger Management. Da tapte selskapet milliarder på en investering i japanske yen. I 1999, ett år før Tiger Management var historie, startet han sammen med to kolleger Viking Global Investors med base i Connecticut. Der bor han også sammen med sin kone Diane og deres tre barn.


L
es også: Guru varsler ny it-boble


Stjerneforvalteren kan ha tapt 850 mill. på Nokia-salg (2013)
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.