Aarsæther fikk ni måneders betinget fengsel for å ha overført 2,4 millioner kroner i to omganger fra sin klientkonto til konti tilhørende finansmannen Christer Tromsdal (45) og advokatfirmaet Hjort. Overføringene skal ifølge tiltalen mot Aarsæther ha skjedd i januar 2007, og midlene stammet fra salget av Stavsjø hotell i Sverige.

Lange fengselstraffer

Tromsdal og to andre ble i 2012 idømt lange fengselsstraffer for bedrageri knyttet til dette og et annet hotellsalg i Sverige, men også denne dommen er senere opphevet.

Advokat Aarsæther nekter straffskyld, og sa under rettssaken i Oslo tingrett i januar at han ikke var klar over at millionene stammet fra en straffbar handling. Domfellelsen for forsettlig grovt heleri ble anket, og tidligere denne måneden opphevet Borgarting rettsavgjørelsen på grunn av lovanvendelsesfeil.

Tingrettens beskrivelse av Aarsæthers forsett er ikke korrekt, konkluderer Borgarting. I den opphevede dommen heter det at 60-årige advokaten «holdt det for mulig» at pengene som ble overført stammet fra straffbare forhold, mens lagmannsretten påpeker at tingretten også må finne det «bevist at siktede bevisst» bestemte seg for å ta imot pengene og overføre disse – selv om han anså det som mulig at de stammet fra straffbare forhold.

«Stokket seg»

– Lagmannsretten konkluderer med at det har stokket seg litt for tingretten i anvendelsen av forsett-formen. Økokrim anket ikke lagmannsrettens avgjørelse videre til Høyesterett. Rettssikkerheten er viktigst, og Økokrim ønsker ikke rettsavgjørelser det hefter tvil ved, sier statsadvokat og aktor Håvard Kampen.

Han la ned påstand om ett års fengselsstraff for advokat Aarsæther, derav ni måneder betinget i tingretten. Nå må saken opp for Oslo tingrett på nytt, og aktor Kampen håper den kan behandles av Oslo tingrett i løpet av året.

– Jeg tar til etterretning at lagmannsretten delte vår oppfatning av tingrettens lovanvendelse, sier forsvarer Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.