Fremskrittspartiet vil skjære ned på norsk trygde­eksport til utlandet. Samtidig skal partiet vurdere hvordan trygde­byråkratiet kan forenkles for nordmenn som bor ute.

To resolusjonsforslag til partilandsmøtet til helgen kan synes å trekke i motsatt retning i sakene om trygd betalt til utlandet.

Fremskrittspartiets ungdom er kraftig bekymret for norsk trygdeeksport for nå rundt syv milliarder kroner årlig. Fpu-leder Atle Simonsen krever bedre kontroll. Han mener norske trygdeytelser som går til utlandet må justeres for levekostnader i det enkelte land – slik at for eksempel en polakk ikke kan leve høyt på norske dagpenger, kontantstøtte eller uføretrygd med langt lavere kostnader.

Finnmark Frp går på et vis lenger: Dette fylkeslaget krever reforhandling eller oppsigelse av EØS-avtalen uten norske muligheter til egne regler i slike og andre spørsmål. Det offentlige Brochmann-utvalget konkluderte med at levekostnadsjustering er i strid med EU-regler. Nå vil EU øke retten til å motta norske dagpenger for en som søker arbeid i resten av EU fra tre til seks måneder.

Lettere

Buskerud Frp foreslår på sin side resolusjonen «En enklere hverdag for nordmenn i utlandet» med krav om forenklinger og mindre tyngende byråkrati i disses kontakt med norske myndigheter. Rapportering til Nav, og skattemyndigheter må bli greiere, like ens spørsmål om helsetjenester og folketrygdavgift.

– Det er Frps partilag i Spania som har reist problemstillingen som vårt fylkeslag har sendt inn i forståelse med dem, sier politisk nestleder Jon Engen-Helgheim i Buskerud.

Han mener dobbeltrapportering av samme opplysninger til Nav, og uklarheter om skatt og helse, er blant spørsmålene som må avklares.

– Skal det også bli lettere å få trygdeutbetalinger ute?

– Nei, hovedsaken er avbyråkratisering, sier Helgheim.

Ulikt?

Frp-nestleder Per Sandberg mener det er opplagt at Frp-landsmøtet kommende helg vil gå inn for en type levekostnadsjustering eller annen begrensning av norske trygdeytelser som betales ute.

Sandberg vil imidlertid ikke svare på om det kan bli mulig å forskjellsbehandle for eksempel en uføretrygdet nordmann som har bosatt seg i Spania og en polakk skadet i Norge som nå mottar tilsvarende trygd i sitt hjemland.

– Det er det arbeidsminister Robert Eriksson nå arbeider med å få klarhet i, sier Sandberg.

Sandberg synes hans eget tidligere forslag om en egen separat «folketrygd» for uførhet kunne løse saken.

– Denne kunne fungere mer som forsikring, og ta hensyn til opptjeningstid. Det kan kanskje bli svaret, sier han.

Alt uten alder

Ingen i Frp vil kutte i alderstrygd for den som tar opphold i lavkostland.

– Det er en opptjent rettighet, og disse skal heller ikke ut i arbeidslivet igjen, sier Fpu-leder Simonsen. Han og Buskeruds Engen-Helgheim mener derimot alle andre trygdeytelser i prinsippet bør levekostnadsjusteres – ikke bare dagpenger og barnetrygd som det hittil har vært mest debatt om, men også uføretrygd og kontantstøtte.

– Må uføretrygden da justeres etter den lokale levekostnad både for en nordmann i Spania og en polakk i Polen?

– Ja, selvfølgelig, sier Fpu-leder Simonsen.

– Ja, svarer også Buskerud Frps nestleder Jon Engen Helgheim.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.