En planlagt hytte på inntil 600 kvadratmeter med en 1,8 mål stor tomt på Geilo har satt sinnet i kok hos investor og tidligere statsautorisert revisor, Knut Harald Nylænde. Syv år etter avtaleinngåelse er spaden fortsatt ikke satt i jorden. Nå saksøker han selger og borettslagsgründer, Geir Ole Reiakvam. Kravet er åtte millioner kroner med krav om heving av tomtekjøpet. Reiakvam har svart med et motsøksmål.

– Jeg har betalt 5,3 millioner uten å få hverken tomt eller hytte, sier en tydelig opprørt Nylænde.

– Han prøver seg som lykkejeger. Når du kjøper uten å betale, har du ikke rett til å heve kjøpet, parerer Reiakvam.

Krever millioner

Det var i desember 2007 at Nylænde inngikk en avtale om kjøp av tomt og en utvendig ferdig hytte for samlet 11,5 millioner roner på Geilo. Det var Reiakvam som skulle bygge hytta. Tomten med panoramautsikt hadde Reiakvam kjøpte for fem millioner av investor Kenneth Sandvold to år tidligere. Nylænde sier han har betalt 5,3 millioner kroner, og skulle gjøre opp resten én måned etter at hytta var bygd.

FREKK. – Fyren frekk nok til å saksøke meg for å få tilbake håndpengene sine, sier borettslagsgründer Geir Ole Reiakvam.
FREKK. – Fyren frekk nok til å saksøke meg for å få tilbake håndpengene sine, sier borettslagsgründer Geir Ole Reiakvam. (Foto: Dagens Næringsliv)
– Men når jeg forsøkte å få hjemlet tomten på meg selv var det pant og utleggsforretninger for flere titall
KREVER. – Jeg vil ha pengene tilbake, sier investor Knut Harald Nylænde.
KREVER. – Jeg vil ha pengene tilbake, sier investor Knut Harald Nylænde. (Foto: Ida von Hanno Bast - Dagens Nær)
millioner. Det var hverken ønskelig eller mulig å betale resten, sier han.

– Du føler deg lurt ?

– Jeg vil ha pengene tilbake. Reiakvam kom i finansiell skvis og fikk det ikke til.

Nylænde sier hyttebyggingen ikke ble realisert, fordi den ble dyrere for Reiakvam enn ventet.

Frekk

Reiakvam derimot mener at han kun har fått betalt én million kroner, og at resten er motregningskrav på 4,3 millioner.

– Han betalte én million med en gang, så greide han ikke å betale mer. Jeg ga han i første omgang en utsettelse, men så etterhvert ingen annen utvei enn å heve avtalen, sier Reiakvam.

Han sier han ikke saksøkte Nylænde fordi han trodde det ikke var penger å hente.

– Men så er fyren frekk nok til å saksøke meg for å få tilbake håndpengene sine. Det har jeg selvsagt avvist.

Nær tvangssalg

Reiakvam gir Nylænde skylden for sine økonomiske problemer.

– Jeg holdt på å få huset mitt på Bygdøy tvangssolgt. Pengene fra hyttesalget skulle jeg bruke til å betale kreditorene, da blir det søkt å heve kjøpet fordi jeg har betalingsanmerkninger, sier Reiakvam.

DN skrev i 2009 at luksushjemmet til Reiakvam på Bygdøy i Oslo var besluttet tvangssolgt – men huset ble reddet i siste liten. Samlet hadde banken pant i Reiakvams eiendommer på 110 millioner kroner. Det er fortsatt pant, arrest og utleggsforretninger på prakteiendommen. Men Reiakvam avviser overfor DN at han har økonomiske problemer, han sier det dels er uavklarte rettstvister og dels forlik.

Nylænde avviser Reiakvams kritikk i sin helhet, og fastholder at han har gjort opp i henhold til avtalen.

– At jeg skal ha skapt hans økonomiske problemer faller på sin egen urimelighet.

Reiakvam solgte den omstridte hyttetomten i 2011 for 3,6 millioner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.