De to kommunene krevde 100 millioner kroner i erstatning fra forsikringsselskapet Ace,  og hevdet i retten at Terra Securities hadde utført uaktsom finansiell rådgivning.

Meglerhuset Terra Securities hadde profesjons- og kriminalitetsforsikring gjennom forsikringsselskapet Ace.

Tingrettsdommer Wenche Arntzen fastslår i den ferske dommen fra Oslo tingrett at ”det foreligger årsakssammenheng mellom Terras erstatningsbetingende rådgivning og Haugesund kommunes økonomiske tap”. Haugesund kommune tapte 130 millioner på investeringene sine gjennom Terra. Retten kom fram til at Hattfjelldal, som hevdet å ha tapt 87 millioner kroner, ikke hadde fremmet sitt krav innenfor fristen.

- Vi er fornøyd med at motparten kun vant frem med et polisekrav og ikke to. Nå skal vi studere dommen mer konkret og se om vi går videre med den, sier advokat Atle E. Lunder i Arntzen de Besche, som er prosessfullmektig for Ace.

Seks andre Terra-kommuner krever også erstatning fra Ace, og den saken var i utgangspunktet berammet for Oslo tingrett denne måneden.  Rettssaken er utsatt, og det er uklart om den blir berammet på nytt. Av dommen fremgår det at de åtte Terra-kommunene har en intern fordelingsnøkkel dersom en eller flere av kommunene skulle vinne frem med sine krav. 

- Retten fastslår at det kun er en polise, og at den er brukt opp. Da forutsetter dommen at Ace skal frifinnes fra kravene fra de seks øvrige kommunene, kommenterer advokat Atle E. Lunder.

Prosessfullmektig Stein Erik Stinessen fra advokatfirmaet Lund & Co bekrefter at forsikringsdekningen på 50 millioner kroner gjelder for de åtte kommunene samlet, og at dette er maksimalbeløpet Terra-kommunene kan kreve fra forsikringsselskapet Ace.

- Det skal være et rettsmøte i tingretten senere denne måneden der man tar stilling til veien videre for de seks gjenstående kommunene, kommenterer Stinessen.

Inkludert forsinkelsesrenter fra høsten 2008 vil erstatningsutbetalingen fra forsikringsselskapet Ace komme på vel 76 millioner kroner.

I februar i år ble søksmålet Terra-kommunene reiste mot den amerikanske finansinstitusjonen Citigroup avsluttet. Amerikansk rett fastslo at Citigroup ikke kan lastes for kommunenes tap.

LES OGSÅ:

Rører ikke Northug-avtale  

Asia i dag: Kina taper momentum

Fikk over 20 mill. i bonus ifjor

- Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.