– Hvis dommen fra tingretten hadde blitt stående, ville man kunne rettsforfulgt alle på vip-tribunen under ski-VM i Oslo. Jeg var veldig kritisk til dommen, for den ville skapt en helt ny virkelighet for forretningsmessige relasjoner. Hvor går grensene? Hvem har ikke blitt invitert på en sommerfest, en middag eller et arrangement, spør styreleder Bernt Stilluf Karlsen i det offentlig eide kollektivselskapet Ruter.

Den Ruter-ansatte ble i Oslo tingrett ifjor sommer dømt for passiv korrupsjon, og fikk et forelegg på 24.000 kroner. Han måtte tåle inndragning av «middagsgevinsten» på 4739 kroner og betale 10.000 i saksomkostninger. I dommen ble det lagt vekt på at mannen ikke hadde sagt fra til sine overordnede om middagsmøtene med representanter fra Volvo Norge. Ruter-lederen innrømmet at de tre middagene på Oslo-restaurantene Solsiden og Brasserie France hadde funnet sted, men fortalte at bespisningen var en naturlig del av arbeidet hans i kollektivselskapet, og nektet straffskyld.

«Alle skuler litt»

Igår ble mannen enstemmig frifunnet av Borgarting lagmannsrett. Dommen fastslår at middagene ikke var «spesielt dyre eller luksuspregede» og «godt innenfor grensen av hva som må anses vanlig i næringslivet» og når det gjelder offentlig eide foretak som handler med det private næringsliv. Lagmannsretten finner heller ikke noe mønster som tilsier at kundepleien var uheldig eller utilbørlige, og påpeker at det ikke er ført bevis «for noe påvirkningsmoment» fra Volvos side.

– Den frikjente er lettet. Saken har vært en voldsom belastning for ham. Mannen ble tiltalt for tre middager, og to uniformerte politimenn pågrep ham midt på dagen mens han var på jobb. Alle skuler litt på deg etter det, sier styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Ruter.

Han mener at lagmannsrettens avgjørelse legger fornuftige og romslige rammer til grunn slik at næringsdrivende ikke får problemer med korrupsjonsbestemmelsene, sett i lys av dagens moralsyn. Stilluf Karlsen forteller at han vil være overrasket om påtalemyndigheten velger å gå videre med saken, og enda mer overrasket dersom Høyesterett velger å bruke tid på en dom som dreier seg om 24.000 kroner i bot.

«Kraftige konsekvenser»

– Påtalemyndigheten lot det gå prestisje i denne saken, som de heller burde lagt til side. Den er kanskje prinsipielt interessant, men for den Ruter-ansatte har korrupsjonssaken fått kraftige konsekvenser, sier Ruters styreleder.

Politiadvokat Christian Stenberg representerte påtalemyndigheten i tingretten, og poengterte ifjor sommer at den korrupsjonsdømte unnlot å melde ifra om middagene til sine overordnede. Stenberg fant dommen hverken overraskende eller spesielt streng, men ønsker ikke å kommentere frifinnelsen.

DN har ikke lykkes med å få kommentarer fra statsadvokat Guro Hansson Bull, som var aktor da saken gikk for Borgarting lagmannsrett. Mannen som nå er frifunnet gikk over til en annen lederstilling i Ruter våren 2012, og jobber fortsatt i selskapet, opplyser styreleder Bernt Stilluf Karlsen.

Les også: Toppsjefene tør ikke melde korrupsjon

 

- Korrupsjon koster EU 120 mrd. euro årlig  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.