Statoil-sjef Helge Lund dropper møtet med Russlands president Vladimir Putin og russiske næringslivstopper senere denne måneden, melder NTB torsdag kveld. 

Møtet – St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) – holdes fra 22. til 24. mai, og president Putin er vert.

- Statoil bekrefter at konsernsjef Helge Lund ikke vil delta på St. Petersburg International Economic Forum neste uke. Statoils delegasjon på toppmøtet vil bli ledet av konserndirektør Tim Dodson, opplyser pressetalsmann Knut Rostad til NTB.

USAs president Barack Obama har bedt amerikanske toppsjefer om å holde seg unna møtet, med bakgrunn i uroen i Ukraina. Ifølge avisa New York Times gjelder det sjefene i blant annet Alcoa, Goldman Sachs, PepsiCo, Morgan Stanley, Boeing, Visa og ConocoPhillips.

Torsdag ønsker ikke Statoil å si noe om årsaken til at Helge Lund dropper Russland-reisen.

- Vi kommentere ikke dette utover det vi allerede har sagt, sier Rostad til DN.

- Når vil dere evetuelt utdype dette?

- Det kan jeg ikke gi noe svar på, sier pressetalsmannen.

Telenor-sjefen deltar

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas planlegger fremdeles på det årlige økonomitoppmøtet i St. Petersburg.

- Vi registrerer at Helge Lund ikke reiser. Nå fortsetter vi jo å vurdere situasjonen, men Baksaas er påmeldt og det er fremdeles meningen at han skal dra, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor til DN.

- Hvilke vurderinger gjør dere nå?

- Det handler om den generelle utviklingen i situasjonen - om forholdene i Russland, sier Mandelid, som ikke ønsker å utdype svaret.

Korrupsjonsjeger reagerer

Tidligere denne uken skrev DN at hedgefondforvalter og korrupsjonsjeger Bill Browder reagerer nærmest med sjokk på at blant andre Telenor-sjefen reiser til Russland i neste uke.

- De må være gale og fullstendig prinsippløse hvis de drar. De gir blaffen i aksjonærene og kundene, og gir Putin en stor propagandaseier, sa Browder.

Den tredje norske toppsjefen som er invitert til møtet i St. Petersburg, administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund, sitter fremdeles på gjerdet.

-  Det kommer an på øvrig deltakelse. Vi kommer til å ta en avgjørelse i løpet av kort tid, sier kommunikasjonssjef Erik Gierscky i Norges Rederiforbund til NTB.

Les også: Ber topper droppe Russland-konferanse dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.