De mistenkte knyttes til skadelig programvare som kan brukes til å ta kontroll over datamaskiner og webkameraer.

Hackerverktøyet kalles BlackShades og selges blant annet komplett med funksjoner for å kryptere innholdet på ofrenes datamaskiner og presse dem for penger.

– Advarsel! Din datamaskin har blitt hacket og dine private filer kryptert, og de kan bare låses opp av oss, lyder en av de innebygde meldingene i programvaren. Brukeren kan selv oppgi kontonummeret løsepengene skal betales til.

– Som ledd i en verdensomspennende etterforskning, rettsforfølges skapere, selgere og brukere av BlackShades i 16 forskjellige land, skriver de europeiske samarbeidsorganene Europol og Eurojust i en pressemelding. Det amerikanske føderale politiet FBI har også deltatt i den storstilte operasjonen mot BlackShades-hackere.

I løpet av to dager har europeisk politi og FBI gått til aksjon mot 359 boliger, pågrepet 97 personer og beslaglagt store mengder kontanter, illegale våpen og narkotika, i tillegg til godt over 1.000 datalagringsenheter, heter det i pressemeldingen.

Det har vært aksjoner i blant annet Nederland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Canada, Chile og Sveits.

CNN melder at så mange som 700.000 databrukere har blitt rammet av hackere som har brukt BlackShades-programvaren. Den koordinerte aksjonen er blitt forberedt i to år, skriver kanalen.

Les også:
– Det å knipe inn på kontor-plassen, er litt som å kjøpe kontormøblene på Ikea
Politianmelder Nobelkomiteen
«En lederskikkelse i sitt kull» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.