-Vasaloppet er jo på grensen til det komiske, hvor støttespillere står og langer drikke til eliteutøverne. De burde fint klare seg med det samme som de andre løperne. Det er et jevnt tilbud av mat og drikke underveis, hevder Kondis-redaktør Runar Gilberg.

I siste utgave av mosjonsbladet Kondis skriver Gilberg en kommentar som tar utgangspunkt i sykkelrittet, Styrkeprøven, og de nye reglene som fra i år forbyr deltagerne å ha egne følgebiler. Her benytter han seg av muligheten til å si hvorfor han mener bruk av store støtteapparat og følgebiler i ritt er en uting. 

Sotchi-OL ga flau smak i munnen

- Takke meg til konkurranser der det er utøverene som konkurrerer mot hverandre- mann mot mann og kvinne mot kvinne - og ikke støtteapparatene. 28 millioners smøreprosjekt til Norge fram mot Sochi-OL ga en flau smak i munnen enten de norske gled i fra eller ble hengende igjen i saltsnøen.

Dette skriver Gilberg i sin kommentar i Kondis, hvor han også trekker fram hvordan slike støtteapparat skaper urettsmessige fordeler.

- I en del ultraløp som for eksempel Vestfold Ultra Challenge er det fritt fram for å lange mat og drikke til løperne langs løypa. Det gjør at de som kanskje ikke kjenner noen lokale eller har mulighet til å ha med seg et støtteapparat, har en stor ulempe, sier Gilberg, som mener at litt av poenget med en konkurranse er at man konkurrerer på like vilkår.

Like regler for alle

Gilberg er selv arrangør av Rallarvegsløpet, og deltar jevnlig i mosjonsløp. Han mener det i de aller fleste løp er tilstrekkelig med mat og drikkestasjoner underveis, og at man kan ha med seg litt ekstra i en sekk eller et belte om man skulle ha behov for mer utover det som tilbys på mat og drikkestasjonene.

- Selvsagt er det ikke noe stort problem om det står en tante på et gatehjørne og leverer en flaske saft til en baktroppløper i Oslo Maraton, men generelt sett så bør det være like regler og like muligheter for alle, sier Gilberg.

Ser ikke noe problem i å ha støtteapparat

Tomas Pinås som arrangerer Vestfold Ultra Challenge mener det ikke er noe problem at løperne har med eget støtteapparat.

-De fleste løper med sekk i Vestfold Ultra Challenge, i fjor var det èn som ikke løp med sekk. Vi har en ordning med to supportstasjoner hvor løperne selv har mulighet til å plassere ut en egen drop bag med det de måtte behøve underveis. Da har de som løper 84 km fire supportstasjoner og de som løper 50 km har to supportstasjoner. Det er et bra tilbud de fleste skulle klare seg med, mener Pinås.

Men du tillater supportere underveis?

-Jeg tillater det, og ser ikke noe problem i at deltagerne av Vestfold Ultra Challenge bruker det. I fjor kom en av de såkalte eliteløperne med kone og to små barn som sto ute i løypa og heiet, og ga litt drikke underveis. Det mener jeg må være lov, men det er jo hyggelig å bli sammenliknet med Vasaloppet og Styrkeprøven da, sier Pinås som understreker at han ikke er i noen som helst opposisjon mot Gilberg.

- Når det er snakk om større løp med penger og mer sponsorer, synes jeg Gilberg har et bra poeng som jeg støtter han i, men i lavprofilerte løp som Vestfold Challenge ser ikke jeg noe problem i støtteapparat underveis. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.