–Det har vært ti fantastiske år, men det er en tid for alt, sier tidligere Herskapelig-programleder Toppen Bech. Alder og helse gjør at hun og mannen ønsker en mindre bolig i byen og vil tilbringe mer tid utenlands i feriehuset i Spania som de kjøpte ifjor.

Bech og tidligere Hydro-direktør Håkon Langballe kjøpte eiendommen i Rygge i 2003 for 7,4 millioner kroner og har siden kostet på den noen millioner kroner i oppussing. Herskapshuset med det unorske gårdsnavnet Oakhill har historisk sus og kunne fortjent en egen bok, mener Bech.

TI ÅR PÅ LANDET. Toppen Bech og ektemannen Håkon Langballe selger herregården Oakhill i Rygge etter ti år på landet. Foto: Jon Olav Nesvold, VG/NTB Scanpix
TI ÅR PÅ LANDET. Toppen Bech og ektemannen Håkon Langballe selger herregården Oakhill i Rygge etter ti år på landet. Foto: Jon Olav Nesvold, VG/NTB Scanpix (Foto: VG)
– Jeg burde ha skrevet den boken mange ganger, men har jo aldri hatt tid. Den er veldig vakker og veldig spesiell. Hjertet mitt gråter, men blikket må rettes fremover, sier Bech som lover både ørret i bekken og nattergal i trærne i den 14 mål store parken som omkranser eiendommen som har et uthus og dobbeltgarasje i tillegg til hovedhus på 550 kvadratmeter.

Den har både tjent som kongsgård og vært en del av Værne Kloster, før den senere fungerte som økonomibygning for statsråd og amtmann Valentin Christian Wilhelm Sibbern og deretter hans sønn, statsminister Georg Christian Sibbern.

I 1881 ble bygningen flyttet til «Enebakken» hvor den står i dag. Da ble den sommerbolig for daværende minister Frederich Due og hans familie. I gjesteboken har både kong Oscar den II skrevet seg inn i 1884 og flere andre prominente personer har gjestet gården.

– Jeg liker ikke å bruke ordet sjel, men det er virkelig sjel i det huset, sier Bech.

Flytter til Oslo igjen

Hun og ektemannen vender dermed blikket mot hovedstaden igjen der de i 2003 solgte et townhouse for i overkant av 22 millioner kroner da de flyttet til Rygge. Nå bytter de i stedet 500 kvadratmeter i Rygge med 140 kvadratmeter på Frogner og et townhouse i en liten landsby på solkysten.

– Vi regner med å være en god del i utlandet i varmere strøk, sier Bech som feiret 75 års dag i mars.

Eiendomsmegler Mona Bjerke i Meglerhuset Bjerke er ansvarlig for salget av herskapshuset og tror ikke det vil bli noe stort problem å få omsatt eiendommen til over 20 millioner kroner.

– Det vil alltid være et marked for den type eiendommer, sier Bjerke som for noen år siden solgte Kubberød gård på Jeløy i Moss for 30 millioner kroner.

Forrige gang Oakhill var til salgs, var mellom 400–500 interesserte innom i visningshelgen og det måtte organiseres køordning på tunet. Åtte budgivere kjempet om herregården hvilket presset prisen opp med 1,8 millioner kroner over takst. Bjerke tror ikke like mange vil melde seg denne gang ettersom prisen er tre ganger høyere og det vil heller ikke bli avholdt fellesvisninger.

– Men det er ofte et knippe mennesker som henvender seg på slik eiendommer, sier hun.

Eget segment

Bech og ektemannen har renovert hele huset som både har eget bibliotek, vinkjeller, kakkelovner og seks-syv soverom.

Advokat Torbjørn Ek i meglerfirmaet ved samme navn, sier det er få andre steder utenfor Oslo og Akershus hvor eiendommene går over 20 millioner kroner. På finn.no ligger det nå ute 42 annonser for boliger med en prislapp over 20 millioner kroner, hvorav kun syv utenfor Oslo.

– Det er et lite antall, sier Ek.

Selv om optimismen er tilbake i boligmarkedet, mener han det er mer avbalansert i høyprissegmentet.

– En boligprisoppgang på gjennomsnittsboliger kan ikke legges som en blåkopi på dyre boliger. Men det er bedre psykologi i markedet nå, sier Ek.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.