Siden tirsdag morgen har Greenpeace forhindret Statoil i å sette i gang boringen i Apollo-prospektet, nord i Barentshavet.

- Forsinkede leteoperasjoner har en kostnad som vi anslår til cirka 7,5 millioner kroner per dag. I tillegg kommer de samfunnsmessige kostnadene, sier Irene Rummelhoff, letedirektør i Statoil.

Greenpeace ligger fortsatt over feltet der det skal bores, og hindrer Statoil i å starte. Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone, men ikke fulgt det opp med å fjerne aksjonistene.

Avslått klage

Greenpeace har både klaget inn Statoils tillatelse til å bore til miljømyndighetene og okkupert riggen som skal bore. Etter at rigg-aksjonistene ble fjernet av politiet, beleiret Greenpeace stedet der det skal bores.

Nå har Klima- og miljødepartementet avslått klagen fra Greenpeace, og dermed gitt Statoil endelig tillatelse til å starte leteaktiviteten.

Klagen var knyttet til selskapets utslippstillatelse, og i avgjørelsen står det at boringen ikke er i strid med de overordnede føringene for petroleumsvirksomhet i Barentshavet.

Statoil har dermed fått tillatelse til å gjennomføre boreoperasjonen som planlagt, inkludert boring i oljeførende lag. Leteoperasjonen har dermed alle myndighetsgodkjenninger til å starte opp, skriver Statoil i en pressemelding.

Statoil hadde allerede fått godkjenning til å bore ned til, men ikke inn i, oljeførende lag mens klagen ble behandlet.

- Vil fortsette

Greenpeace er skuffet.

- Sundtoft hadde en gyllen sjanse til å vise at hun tok miljøet, iskanten og Bjørnøya på alvor. Den sjansen har hun ikke brukt, og vi er skuffet over avgjørelsen. Vi kommer til å fortsette protestene, her bør Statoil holde seg unna, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Organisasjonen leverte fredag 125.000 underskrifter mot Statoils planer og beskytte Bjørnøya.

Greenpeace refererer til avslagsbrevet fra Klima- og miljødepartementet, der det blant annet står: «området rundt iskanten er et spesielt produktivt økosystem i Barentshavet på grunn av høy planktonproduksjon. Området tiltrekker seg også store mengder sjøfugl og sjøpattedyr. Bjørnøya og havet rundt er naturreservat, og sjøfuglkoloniene på Bjørnøya er blant de største i verden.»

- Likevel gir de Statoil tillatelse til å bore i det kontroversielle Hoop-området, hvor iskanten på det nærmeste er 25 km unna, og Statoils egne beregninger viser at et oljesøl kan treffe naturreservatet Bjørnøya på under en uke, skriver Greenpeace.

Forsinket

Siden tirsdag 27. mai har Greenpeace forhindret Statoils virksomhet. Riggen Transocean Spitsbergen var underveis til stedet det skal bores da aktivister fra Greenpeace tok seg om bord.

Onsdag fikk norsk politi nødvendige hjemler for å gå til aksjon, blant annet gjennom en anmodning fra riggens flaggland, skatteparadiset Marshall Islands. Politiet ba da aktivistene avslutte aksjonen og hentet ut flere med bistand fra beredskapstroppen.

Etter det la Greenpeace en av båtene sine på borelokasjon. Fredag opprettet norske myndigheter en midlertidig sikkerhetssone for at riggen skal kunne få adgang til området.

Les også: Må be Marshall-øyene om hjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.