I 2011 fylte Los Indignados, de indignerte, spanske torg i protest mot kutt og nedskjæringer. Så forsvant de - tilsynelatende. Forrige uke gjenoppsto grupperingen som en uventet vinner i EU-valget.

Gateaktivistene dukket opp som et politisk parti på venstresiden under navnet Podemos, som betyr «Vi kan» på spansk. Med 8 prosent i EU valget får partiet fem mandater i EU-parlamentet.

Selv om det fortsatt er langt igjen til virkelig å skake opp topartisystemet i spansk politikk, kom resultatet overraskende på analytikerne. Før valget forrige helg bare lå partiet på 2-3 prosent på meningsmålingene.

Partiet ble stiftet for bare fire måneder siden. På den korte tiden har det bidratt til nedgangen for Sosialistpartiet og til at partileder Alfredo Pérez Rubalcaba trakk seg.

Kanal for protest

– Det er et parti med lite struktur, som stort sett baserer seg på TV-opptredener. Det er svært aktivt på sosiale medier, og det preges av ny teknologi og mange unge, sier analytikeren Ignacio Molina ved Real Instituto Elcano.

Han sier partiet har lykkes i å bli en kanal for alle protestene og forhåpningene til Los Indignados.

I spissen for Podemos står partilederen Pablo Iglesias, som med sin ørering og hestehale er blitt et kjent fjes på spansk TV.

Slagord

Med kampanjen mot det han kaller "den politiske kasten" har den 35 år gamle universitetslektoren i statsvitenskap klart å trekke 1 million stemmer til Podemos.

Han gjentar slagordene og protestropene fra Puerta del Sol i Madrid og plazaer over hele Spania i 2011 mot korrupsjon og finanselitene.

– Vi styres av de rikes tjenere. Det vi trenger er en regjering av folkets postmenn. Vårt partis mål er å bli et alternativ til den politiske klassen, sa han nylig til avisen El País.

Iglesias sier han har en talemåte som er både populistisk, enkel og effektiv.

Truer topartisystemet

Podemos' uventede fremvekst trigger debatten om Spanias topartisystem er kommet til veis ende. Landet har vært styrt enten av det konservative Folkepartiet eller Sosialistpartiet siden demokratiet ble gjenopprettet på 70-tallete.

Begge de to partene gikk på et forsmedelig tap i EU-valget. Folkepartiet fikk 26 prosent av stemmene, ned fra 42 prosent, og Sosialistpartiet endte med 23 prosent mot 39 ved forrige EU-valg.

Folkepartiets leder, statsminister Mariano Rajoy, tok tapet med et skuldertrekk, mens Pérez Rubalcaba ikke så noen annen utvei enn å trekke seg.

Kritikere av Iglesias kaller ham en demagog som bruker flammende retorikk til å utnytte de sørgelige tilstandene. 26 prosent er arbeidsløse og hver dag hører man om familier som kastes ut av sine boliger.

Etter valget kalte en av Rajoys medarbeidere, Pedro Arriola, Podemos for galninger. Men Iglesias svarte tørt at Arriola er en intelligent mann og kunne klart bedre enn det.

Planer i Brussel

Det første Podemos planlegger å gjøre i Brussel, er å kutte EU-parlamentarikernes lønn fra 8.000 euro til 1.930 euro i måneden.

For å fordele velstanden bedre i Spania foreslår partiet en maksimumslønn, 35-timers arbeidsuke, pensjonsalder på 60 år og finansreformer som stiller bankene i «folkets tjeneste».

Trass i det gode resultatet i EU-valget, må mye mer gjøres for å få mer innflytelse i spansk politikk. Om valget hadde vært til nasjonalforsamlingen i Madrid, ville Podemos' andel bare resultert i fire av 350 mandater.

Men dersom partiet fortsetter å stjele stemmer fra sosialistene og det tradisjonelle partiet på venstresiden, Izquierda Unida, som kom på tredje plass, kan Podemos følge i fotsporene til SYRIZA i Hellas, ifølge Molina. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.